top
Chimichurri met shisoblad
Koreaanse groene chilisaus
KOREAANSE CHIMICHURRI
VARIANTEN
PERILLA (SHISO) CHIMICHURRI

KOREAANSE CHIMICHURRI

De van oorsprong Argentijnse saus steunt op drie ingrediënten, chilipeper, oregano en een neutrale azijn. Ook deze Koreaanse variant bevat deze sleutel-ingrediënten, met een Koreaanse twist door de toevoeging van shisoblad.

Deze saus is bedoeld als bijgerecht voor steaks, die in Korea net als veel gerechten worden opgediend met kimchi. In dit recept worden jalapeño's gebruikt, die gesneden en ontzaad worden, Houd je van een spicy saus, laat de zaden van de pepers er dan in, of neem een pittiger chilisoort. Dat kan ook een rode zijn.

Een andere bereiding van shisoblad, met sojasaus, chilipeper en sesamzaadjes, wordt ook wel chimichurri genoemd, maar is zo afwijkend, dat je het geen chimichurri meer kunt noemen. Kkaennip-jangajji is een populaire bijgerechtje of banchan.

INGREDIËNTEN

2
 
jalapeño's
6
 
2
teentjes
knoflook
50
gram
sjalotjes
½
tl
oregano
170
ml
olijfolie
1
 
limoen (voor sap)
30
ml
witte wijnazijn
 
 
zout
 
 
vers gemalen peper
slotregel

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de shiosiblaadjes en snijd ze heel fijn. Snipper de knoflook en de sjalotjes.

DE BEREIDING

Meng alle ingrediënten m.u.v. de azijn, zout en peper tot een samenhangend mengsel. Gebruik géén blender, de ingrediënten worden niet gepureerd. Houd in eerste instantie wat olie achter, om eerst de goede textuur te krijgen, toevoegen kan altijd nog.

Maak op smaak met limoensap, azijn, zout en peper.

Voeg naar behoefte van de achtergehouden olie toe.

Bronvermelding update december 2019

Ribeye steak with signature sauces | Judy Joo's Korean Soul Food: Authentic dishes and modern twists, White Lion Publishing, 2019 ISBN 9780711242104