top
Chimichurri verde
Argentijnse groene chilisaus (originale)
Chimichurri
Chimichurri-recepten
Chimichurri verde - Argentinië

Chimichurri (Salsa verde)

Deze Argentijnse saus steunt op drie ingrediënten, chilipeper, oregano en een neutrale azijn, en is daardoor behoudens zijn groene kleur onvergelijkbaar met de Peruaanse ají verde of de Italiaanse pesto.

Waar Peruanen hun groene saus bij practisch elk gerecht serveren, zal de Argentijn vaker variëren, en meer waarde hechten aan verse ingrediënten en frisse kleuren, dan aan de samenstelling van dit, origineel recept.

In dit recept worden twee jalapeño's gebruikt, die gesneden en ontzaad worden, Houd je van een spicy saus, laat de zaden van de pepers er dan in, of neem een pittiger chilisoort. Dat kan ook een rode zijn.

Gebruikelijke toevoegingen zijn snufjes laurier en basilicum en stukjes paprika. De chimichurri 'verde' in dit recept wordt in Argentinië vooral geserveerd bij gegrilld (rund)vlees of gebruikt als marinade.

Ingrediënten

2
 
jalapeño's
1
bosje
3
teentjes
knoflook
2
 
sjalotjes
1
el
oregano
1
tl
komijn
½
tl
rozemarijn
½
tl
thijm
100
ml
olijfolie
100
ml
witte wijnazijn
 
 
zout
 
 
vers gemalen peper
slotregel

HET RECEPT

De voorbereiding

Was de peterselie en de koriander en gebruik alleen de blaadjes. Snijd deze fijn

Snipper de knoflook en de sjalotjes.

De bereiding

Meng alle ingrediënten m.u.v. de azijn, zout en peper tot een samenhangend mengsel. Gebruik géén blender, de ingrediënten worden niet gepureerd. Houd in eerste instantie wat olie achter, om eerst de goede textuur te krijgen, toevoegen kan altijd nog.

Maak op smaak met citroensap, azijn, zout en peper.

Voeg naar behoefte van de achtergehouden olie toe.

Geschiedenis van de chimichurri

Men weet niet hoe chimichurri is ontstaan en hoe het aan de naam is gekomen, zelfs niet precies van wanneer de saus dateert, maar . . .

Een fraaie theorie is dat de saus een uitvinding is van Baskische settlers uit het begin van de negentiende eeuw. Dat zou verklaren waarom chimichurri zo lijkt op het Baskische woord tximitxurri, wat 'mengsel' zou hebben betekend, op zijn Spaans 'mezcla'.

In een andere theorie wordt de saus verbonden aan Engelsen die zich in Patagonië settelden en 'give me curry' verhaspelden tot chimichurri. Deze louter fonetische theorie is al even merkwaardig als de algemeen verkondigde theorie dat de naam een verbastering van een Engelse persoonsnaam, Jimmy McCurry of iets dergelijks zou zijn.

Bronvermelding update maart 2020

Chimichurri | Project Gutenberg, Self publishing press Chimichurri | Wikipedia (EN) alsa tximitxurri | Tximitxurri cocina