top
Rava idli
Tarwecake
RAVA IDLI
IDLI-RECEPTEN
KUMBAL APPAM | TERALA, INDIA
NAAR HET RECEPT VAN
DASSANA
FOODBLOGGER _ VEG RECIPES OF INDIA

RAVA IDLI

Rava idli is een variatie op de traditionele Indiase rijstcake idli, welke wordt gemaakt van een beslag van rijst en gefermenteerde zwarte linzen en worden gebakken in speciale idli-vormen. Rava idli wordt niet met rijst gemaakt maar met een speciale tarwegries, rava genaamd.

Rava of Bombay rava is een Indiaas griesmaalsel, gemaakt van Indiase tarwe. Het behoort tot de Udupi-keuken uit Karnataka, het zuiden van India. Het recept voor tarwecakes zou daar zijn ontstaan tijdens de Tweeede wereldoorlog bij gebrek aan rijst in deze regio. De restaurantketen Mavali tiffin rooms claimt het recept bedacht te hebben.

In het recept wordt bakpoeder gebruikt. Een Indiaas alternatief daarvoor is eno. Gebruik daar voor dit recept iets meer dan een halve theetlepel van.

INGREDIËNTEN

2,5
dl
rava tarwegries (sooji)
2,5
el
ghee
10
 
cashewnoten
1
tl
arachideolie
1
tl
mosterdzaad (rai)
1
 
tl
 
kikkererwten (bengaalse gram),
ontvliesd en gespleten
10
 
currybladeren (kadi patta)
 
 
asafoetida (hing)
1
el
olie
2,5
dl
yoghurt (dahi)
1
cm
gemberwortel
1
 
chilipeper (hari mirch)
1
 
zout
2,5
el
water
0,25
tl
bakpoeder

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Rooster de tarwegries in wat ghee, tot het begint te geuren en te kleuren. Doe hetzelfde met de cashewnoten, maar dan in de arachideolie.

Rooster de mosterdzaadjes in een droge pan, voeg wat olie toe en dan de curryblaadjes en de asafoetida.

Doe de kruiden bij de geroosterde tarwegries en voeg er de yoghurt de fijngehakte gember, de fijngehakte chilipepers en wat zou aan toe.

Dit beslag wordt op dikte gemaakt met wat water om dan een half uur te rusten. Voeg eventueel weer wat water toe en herhaal de rustperiode.

DE BEREIDING VAN DE IDLI'S

Roer op het laatste moment het bakpoeder door het beslag en vet de idli-vormen in. De idli's worden gebakken in speciale idli-vormen. Giet het beslag erin, en kook de idli's boven stomend water of in een speciale idli-koker. Zorg er voor dat het water de vorm(en) niet raakt.

Stoom de idli's hoogstens 10 minuten, en laat ze daarna nog 5 minuten, van het vuur af, in de stomer staan. Serveer deze idli's met een kokoschutney en saagu.

Bronvermelding update maart 2020

Rava idli | Wikipedia (EN) Rava idli (recipe) | Veg recipes of India