top
Idli
rijstcake
IDLI
IDLI-RECEPTEN
NAAR HET RECEPT VAN
DASSANA
FOODBLOGGER VEG RECIPES OF INDIA

IDLI

Idli is een traditionele Indiase rijstcake gemaakt van een beslag van rijst en gefermenteerde zwarte linzen. Ze worden gebakken in speciale idli-vormen.

Idli worden in heel India, en trouwens ook op Sri Lanka gebruikt als ontbijt. Ze worden geserveerd bij sambars, zoals de Tamil Nadu klassieker idli sambar.

Onderstaand recept is redelijk complex, door het gebruik van drie types rijst, die gemalen worden in een natte grinder, een Indiase uitvinding en een gebruikelijk gereedschap in de Indiase keuken. In plaats van het meel zelf te malen, kan ook alleen kant-en-klare idli-bloem worden gebruikt. Het gebruik van fenegriekzaad is facultatief, normaliter worden idli's niet gekruid. Wanneer ze gekruid worden, zoals met fenegriek, gebeurt dat op onderstaande manier. Het recept is voldoende voor 20 kleinere of 10 middelgrote idli's.

Een toelichting op een nog niet genoemd alternatief ingrediënt, idli rava, of Bombay rava, dat gebruikt wordt voor het maken van upma's en rava dosa's. Het is een tarwegries. Zie ook het afzondelrijke recept voor Rava idli. Tarwe-idli's zijn een specialiteit van de regio Karnataka.

Bronvermelding update maart 2020

Idli | Wikipedia (EN) Idli (recipe) | Veg recipes of India