top
Sanna
Rijstcake
SANNA
IDLI-RECEPTEN
SANNA | KARNATAKA, INDIA   DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
SHIOREEN SEQUIERA
FOODBLOGGER Ruchik Randhap
FOOD AND MEMORIES OF MANGALORE

SANNA सान्नां

Sanna wordt wel het neefje van de idli uit Karnataka genoemd. Een sanna is fijner en losser van structuur dan een idli, en witter.

Voor het rijzen van de sanna worden net als bij idli's gefermenteerde linzen gebruikt, of kokoswater of -sap. Een goede sanna is erg luchtig, of zoals men in India zegt ‘kapsa bori’ (zo luchtig als katoen).

Sanna's zijn gestoomde cakejes die net zoals idli's warm gegeten worden, vooral als ontbijt. Ze zijn zoeter dan idli's, wat ze heel geschikt maakt voor bij de thee, soms worden ze gedoopt in kokosmelk, soms in melk of ghee, met wat extra suiker erbij. Sanna's van de vorige dag worden gefrituurd bij de warme maaltijd gegeven.

Sanna's behoren tot de katholieke gerechten van Mangalore. Daarin werd vanouds palmwijn (arrack) als rijsmiddel gebruikt, tegenwoordig vervangen door reguloiere gist. Sanna's worden met of rond kerst gegeten. Een klassieker is Sanna ani Dukramaas.

Ingrediënten

3,5
dl
gekookte idli rijst
1
dl
kortkorrelige rijst
0,5
dl
witte urad dal
1
tl
gist
1
tl
suiker
3
el
lauwwarm water
 
 
zout
 
 
suiker

HET RECEPT

De voorbereiding

Neem drie kommen en week in ruim water, elk apart, de gekookte rijst de rauwe rijst en de linzen, gedurende tenminste drie uur.

Giet de bonen en de rijst af. Maal de linzen apart, en daarna de beide rijstsoorten tezamen. Voeg zo min mogelijk water toe. Voeg nu de gemalen linzen toe, en maak er een dik beslag van door indien nodig nog wat water toe te voegen.

Los de gist op in het lauwwarme water met een theelepeltje suiker. Laat het gistmengsel 10 minuten staan.

Meng het actieve gistmengsel en het beslag, en suiker naar smaak. Laat het deeg minstens 2 uur rijzen.

De bereiding VAN DE SANNA'S

Wanneer het beslag in volume verdubbeld is, kunnen de sanna's gemaakt worden. Roer het beslag pertinent niet meer door, dat gaat ten koste van de luchtigheid.

Doe de sanna's in licht ingevette metalen bakjes. Vul de vormpjes tot de helft van de hoogte. Kook ze gaar boven een pan met kokend water. Gaar ze in 10-15 minuten onder een deksel. Neem die voorzichtig van de pan, zodat het vocht aan het deksel niet over de sanna's druipt, waardoor ze zompig zouden worden.

Roer op het laatste moment het bakpoeder door het beslag en vet de idli-vormen in. De idli's worden gebakken in speciale idli-vormen. Giet het beslag erin, en kook de idli's boven stomend water of in een speciale idli-koker. Zorg er voor dat het water de vorm(en) niet raakt.

Stort de sanna's uit en serveer ze warm of afgekoeld (lauw).

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2017

Sanna | Wikipedia (EN) Sanna | R. Randhap, Food and memories from Mangalore Mangolorean steamed rice | M. Peters, Food and memories