top
Mysore rasam
Bonensoep
MYSORE RASAM
RASAM VARIATIES
MYSORE RASAM | MYSORE
NAAR HET RECEPT VAN
SHANTHI MUTHUVEL
GOVINDANAGARAM INDIA

Mysore rasam

Rasam is een gezonde, lichte bonensoep uit Zuid-India. Er zijn veel variaties, zoals kollu rasam, paruppu rasam, bloemkool rasam en milagu rasam.

Mysore rasam is een pittige versie uit Mysore, het westen van India, gemaakt met twee soorten gram, Bengaalse gram (kikkererwten) en red gram of gandule (duivenerwt, Cajanus cajan).

Ingrediënten

2
el
1
cm
geelwortel
1
el
tamarindepasta
1
 
tomaat
KRUIDENMENGSEL (1)
1
tl
olie of ghee
1
 
gedroogde rode peper
2
el
korianderzaad
2
tl
 
 
enkele curry-bladeren
0,3
tl
peperkorrels
KRUIDENMAALSEL (2)
1
tl
olie of ghee
2
el
mosterdzaad
3
mespunt
asafoedita
 
 
enkele curry-bladeren
GARNERING
1
el
korianderbladeren (gesneden)

HET RECEPT

De voorbereiding

Kook eerst de rode gram gaar, met de geelwortel. Wanneer het voldoende zacht is, af laten koelen en vervolgens pureren. Zet deze puree opzij.

Verhit de olie in een pan. Doe er de gedroogde peper, het korianderzaad, de bengaalse gram en de curry bladeren en rooster dit mengsel. Laat dit goudbruine mengsel afkoelen en maal het daarna met de peperkorrels tot een fijn poeder. Zet ook dit mengsel opzij.

Maak tamarindesap door de tamarindepasta op te lossen in een halve liter water.

De bereiding VAN DE SOEP

Neem een pan met een dikke bodem en doe er de gehakte tomaat en de tamarindebouillon in. Breng het aan de kook tot de sterkste geur van de tamarinde is verdwenen.

Voeg de gepureerde rode gram toe en laat de rasam onder toevoeging van wat extra water en zout naar smaak koken tot ze schuimig is. Rooster intussen de mosterdzaadjes.

Haal de pan van het vuur en voeg de mosterdzaadjes, de asafoetida en de curryblaadjes toe.

Maak de rasam op smaak met zout. Garneer met korianderblaadjes en serveer de rasam warm met witte rijst.

Bronvermelding update maart 2020

Mysore rasam | 7 Aum Suvai