top
Peper in India
 
PEPER IN INDIA
INDIASE PEPERSOORTEN
WESTELIJKE GHATS - © ILLUSTRATIE: WIKIPEDIA BEWERKING OURFOOD

India, peperland

India is de bakermat van de zwarte peper (piper nigrum). Het is nog altijd een belangrijk peper producerend land, hoewel de meeste peper die in het land wordt verbouwd is bestemd voor de export. De populariteit van de chilipeper is daar zeker debet aan.

De oorsprong van de zwarte peper zijn de westkust van India en de Westelijke Ghats. De peper wordt er practisch overal verbouwd, in particuliere tuinen, op boerenerven, op palmplantages, op plantages waar koffie en kardemom worden verbouwd (als rank aan de bomen die de koffie en kardemom tegen de zon beschermen) en op hellingen in heuvelachtig en bergachtig landschap. Kerala is de belangrijkste peperregio, waar bijna 90% van alle peper in India wordt verbouwd.

In India worden zo'n 75 peper cultivars verbouwd, waarvan de belangrijkste de Karimunda zijn (Kerala), de Kottanadan (Zuidelijk Kerala), de Narayakodi (Centraal Kerala), de Aimperian (Wynadu), de Neelamundi (Idukki), de Kuthiravally (Kozhikode en Idukki), de Balankotta en de Kalluvally (Noordelijk Kerala).

Lokale benamingen van peper zijn: Kali mirch (Hindi), Miriyalu (Telugu), Karuppu milagu(Tamil),Kari Menasu (Kannada), Karutta kurumulagu (Malayalam), Mari (Gujarati), Golmorich (Bengali), Kala mire (Marathi), Kala maricha (Oriya) en Kali mirch (Punjabi).

In 1950 bedroeg de export van peper uit India nog 16.000 ton, op dit moment schommelt de productie rond 60.000 ton. Alleen in Vietnam en Indonesië zijn grotere producenten. Dat de productie schommelt heeft in belangrijke mate te maken met klimatologische omstandigheden, maar dat niet alleen. In sommige gebieden is de infrastructuur (irrigatiewerken) sterk verouderd, en de peperteelt ondervindt veel hinder van ongebreidelde grondwateronttrekkingen, een probleem dat India het laatste decennia ernstig parten speelt.

Daar komt bij dat het klimaat ook in dit deel van de wereld onder invloed van El Niño ernstig in de war is. Veel peperoogsten van begin 2016 zijn daardoor als volslagen mislukt te beschouwen geweest. Ook de zomer van 2016 brengt slechts nieuws. Weliswaar zijn de moessons overvloedig geweest, maar deze werden opgevolgd door een periode van ernstige droogte waardoor in veel gebieden de bessen niet volledig tot wasdom zijn gekomenen en zullen komen. Dat betekent kortweg, kleinere peperbessen en lagere oogsten.

De peperteelt in India vereist dat de plantages van november/december tot maart (de oogstmaand) regelmatig geïrrigeerd moeten worden. Daarna - tijdens de moesson - ligt de irrigatie stil.

Bronvermelding update maart 2020

Pepper production in Kerala | Spices board, Government of India