top
knoflookbieslook
Kruid (Allium)
KNOFLOOKBIESLOOK
DE BIESLOOKFAMILIE
GAU CHOI | ALLIUM TUBEROSUM

KNOFLOOKBIESLOOK 韭菜

In China en Japan is knoflookbieslook (Allium tubrosum), een gebruikelijk ingrediënt dan de Europese bieslook. Naast de gewone, groene knoflookbieslook is ook de mildere gebleekte, gele bieslook geliefd.

Knoflookbieslook, ook Chinese bieslook genoemd, is het pittiger broertje van onze bieslook (Allium schoenoprasum), ook familie van de ui en de knofllook uit de lookfamilie (Allium). De bladeren van de knoflookbieslook zijn plat, en niet hol, zoals bij ui en knoflook (en bieslook). Ze missen de sterkte van een gras om rechtop te staan. De stengels waaraan de bloemen groeien, doen dat wel.

Het is een bolvormende vaste plant van 25-60 cm hoog. De bollen zijn cylindrische knolletjes van ongeveer een centimeter, die in dichte clusters groeien. De plant bloeit van mei tot augustus. De bloeiwijze is schermvormig, met wit-violette bloemetjesvoorzien van groene streepjes.

Culinair gebruik en bereiding

Normaliter worden alleen de bladeren gegeten. In Hongkong daarentegen eet men vooral de steviger stengels van de bloem met de nog gesloten bloemknop (kau choy fah). Ook de bruingele knolletjes worden gegeten.

Een eenvoudig, populair japans gerechtje is niratama, knofllookbieslook met stukjes scrambled egg's.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bieslook kan in de koelkast bewaard worden, liefst in een platic zak of gewikkeld in een vochtige doek. Zelf invriezen is niet aan te raden, maar kan; bij drogen verliest bieslook veel van zijn smaak.

Oorsprong en verspreiding

De allium tuberosum komt van oorsprong uit de zone van India, centraal-China en Mongolië, en groeit vooral in de hoger gelegen gebieden van de provincie Shanxi.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam van de soort tuberosum verwijst naar de 'knolletjes'.

VERTALING CHINESE (KNOFLOOK)BIESLOOK

engels
chinese chive
frans
ciboulle de chive
italiaans
aglio cinese
spaans
nira verde hierba
duits
knoblauch-schnittlauch
indonesisch
kucai
japans
buchu. nira
vietnamees
bong he
chinees
jiu cai 韭菜
kantonees
gau choi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Bieslook wordt gebruikt als kruid en wordt daarom in kleine hoeveelheden gegeten. Bieslook zit vol van de vitaminen en mineralen. In 100 gram bieslook zit maar liefst 98% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 145 % vitamine A en 177% vitamine K. Er zit ook veel foiliumzuur. Daarnaast is bieslook rijk aan mineralen.

In bieslook zitten verscheidene flavonoïden waaronder quercetine, dat ook voor komt in appels, uien, groene thee en rode wijn, in kappertjes en kolsoorten als broccoli, bloemkool en boerenkool. Quercetine gaat deels verloren bij het koken en door schillen (appels).

Samenstelling per 100 gram rauw product

21
kcal
(90 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
4,0
gram
koolhydraten
2,7
gram
vezels
Vitamines
290,0
µg
vitamine A
(36,3% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(3,8% ADH)
½
mg
pantotheenzuur
(8,3% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
100,0
µg
foliumzuur (B9)
(50,0% ADH)
19,0
mg
vitamine C
(23,8% ADH)
2,5
mg
vitamine E
(20,8% ADH)
180,0
µg
vitamine K
(240,0% ADH)
Mineralen
48,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,7
mg
ijzer
510,0
mg
kalium
18,0
mg
magnesium
0,4
mg
mangaan
1,0
mg
natrium
31,0
mg
fosfor
1,0
µg
selenium
0,3
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Chinese chives, know what you eat | CalorieSlism Ciboule de chive | Wikipedia (FR/EN) Chives | Wikipedia (EN) A cook's guide to Chinese vegetables, Martha Dahlen, 1992 ISBN 0948500093 Allium tuberosum | Plants for a future
slotregel