De plant draagt broedbolletjes naast de bleekroze of witte bloemen. Ze ontstaan in het tweede jaar, vlak voor de bloei. Vanwege de verwantschap met de ui zou je mogen verwachten dat de bolletjes eenzelfde gelaagde opbouw hebben als de ui, maar dat is niet het gevall, het vlees is gelijkmatig en wit, als dat van waterkastanje en chinese knoflook. De smaak is mild, een combinatiue van prei en knoflook.
.De preibolletjes zijn soms heel klein, als zilveruitjes, soms wel enkele centimeters in doorsnede. Kies je ervoor om ze uit te laten groeien, knip dan de bloeiwijze weg.
Een gewilde variëteit is de Babington (Allium ampeloprasum var. babingtonii) Een zeer onderhoudsarme, winterharde en zeer smakelijke, eetbare meerjarige prei afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. JE ONTVANGT 3 VOLLEDIG BEWORTELDE BOLLEN MET BLAD. Deze kunnen worden opgepot en in het voorjaar worden uitgeplant. Alle delen van deze veelzijdige plant zijn eetbaar. Het is echter het beste om ze het eerste seizoen te laten staan zodat ze voller kunnen worden. De oogsttijd is meestal rond maart tot juni. Je kunt de hele prei afsnijden boven de bol, die weer aangroeit. Dit kun je het beste doen voordat ze een bloeistengel vormen. Bladeren kunnen worden geoogst en hebben een knoflooksmaak. Lekker in soepen, gekookt voedsel, salades en je kunt de bollen ook inmaken. Bloeit van juli tot augustus als ze niet geoogst wordt en vormt dan een krop met kleine bolletjes die op de grond vallen om volgend jaar weer nieuwe planten op te zetten. In de loop der jaren, als de prei steeds groter wordt, kan hij worden uitgedund en opnieuw worden geplant (of opgegeten!) Planten die niet bloeien (de eerste paar jaar) sterven in de zomer af en komen in de herfst weer tevoorschijn, dus het is de moeite waard om te markeren waar ze zijn geplant. Hoogte 180 cm, breedte 10 cm. Verdraagt de meeste grondsoorten en standplaatsen behalve volle schaduw. Winterhard tot Zone 6 (UK).
Preibolletjes zijn heel erg lekker wanneer je simpelweg stooift in wat boter en kruidt met een aromatische peper zoals de voatsiperifery, rode kampot of rode phu quiq.
De woorden sjalot en (het Engelse) scallion zijn beide gerelateerd aan het Griekse askolonion zoals beschreven is door de Griekse schrijver Theophrastus. Deze naam lijkt ontleend aan de stad Ashkelon, in het huidige Israël. De sjalot wordt in ons land ook wel eslook of eschlook genoemd, naar het Franse eschallion.
In Europees verband wordt een systeem van beschermde soorten gehanteerd voor producten die zich onderscheiden. Voor wat sjalotten betreft is dat tot nu toe uitsluitend:
De kwalificaties zijn vergelijkbaar met de meer bekende wijn-kwalificaties als “appellation controlé”.
De afkortingen PDO en PGI staan respectievelijk voor Protected destination of origin en Protected geographical indication (in het Nederlands “beschermde oorsprong benaming”, respectievelijk “beschermde geografische benaming”).