top
sustainibility
Keitt mango
Mangifera indica
Keitt mango
 
KEITT MANGO | MANGIFERA INDICA VAR KEITT

Keitt mango

De Keitt is een vrij stevige, sappige mango. De kleur verraadt niet of hij rijp is of niet.

De Keitt mango is een twintig meter hoge mango-boom, één van de vele variëteiten van de Mangifera indica. De Keitt is vermoedelijk ontwikkeld uit de Haden, een cultivar die in 1949 op de markt is gebracht, en af stamt van de Indiase Mulgova. Maar mogelijk is de voorouder van de Keitt de Brooks, die deel uitmaakte van de collectie mango's waartoe de eerste Haden mango behoorde. De Brooks - de tweede benoemde mango uit Florida - stamt af van de Totapuri, net als de Mulgova een Indiase cultivar.

De afstamming van de Brooks is aannemelijker dan de afstamming van de Haden omdat de laatste een vroege mango is, en de Keitt een late. De Keitt kreeg zijn naam in 1945, en is een vernoeming naar de eerste teelster van de mango - in 1939 - Mrs Keitt uit Homestead, Florida. Het werd een populaire mango om zijn smaak, kleur is de vrucht vreemd.

De Keitt is mono-embryonaal, d.w.z. dat geen vruchtdragende plant gevormd kan worden uit het zaad. Vermeerdering vindt plaats door enting op een geschikte (polyembryonale) onderstam, zoals de Kensington pride in Australië.

De Keitt wordt gemiddeld een meter of 20 hoog, de dwerg Keitt, die door zijn beperkte hoogte en grote opbrengst per hectare geliefd is onder telers, wordt gemiddeld een meter of vijf hoog. De boom heeft een open kroon, waardoor de vruchten optimaal kunnen rijpen, ook wanneer de opbrengst maximaal is.

Een Keitt-mango is eivormig, vaak met een 'twist'. De schil is dun, donkergroen tot (groen)geel, heeft sporadisch een paarsrood blosje. De kleur verandert nauwelijks wanneer de vrucht rijpt. Het vruchtvlees is wat steviger dan dat van de Kent en Haden, niet vezelig, behalve mogelijkerwijs rond de pit. De smaak is zoet en kruidig. De volledig gerijpte Kent heeft een Brix van 14-15°.

Omdat de Keitt lang aan de boom hangt, en laat rijpt, is de vrucht vaak vrij groot, en weegt 400-1000 gram. De Keitts worden overal ter wereld verbouwd, onder andere in Midden- en Zuid-Amerika (Mexico, Nicaragua, Guatemala, Costa Rica en Puerto Rica). Ook in Spanje wordt de Keitt verbouwd, zij het dat het maar een fractie is van de Osteen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Wanneer je een niet aan de boom afgerijpte Keitt koopt, zul je zelf aan de slag moeten. Doe de vrucht in een papierenzak, eventueel in het gezelschap van een gemakkelijk rijpende vrucht zoals een banaan. Het kan tot wel tien dagen duren voor een mango volledig gerijpt is.

Het Keitt-hoogseizoen loopt van april tot juli, met aanvoer vanuit Costa Rica (al vanaf april), Nicaragua, Puerto Rica, Mali, Ivoorkust en Gambia. In augustus komen de eerste Keitts uit Israel op de markt, gevolgd door die uit Spanje in november. In december vindt aanvoer vanuit Ecuador plaats.

Culinair gebruik en bereiding

De Keitt is zeer geschikt in (Aziatische) gerechten waarin om een onrijpe vrucht wordt verwerkt. De rijpe vrucht is heerlijk handfruit, en eerste keus voor warme bereidingen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar de mango onder geen beding in de koelkast voordat hij volledig rijp is ! Eenmaal rijp kun je een mango beter niet te lang bewaren, kans dat hij door het hoge suikergehalte snel bederft. Door zijn compacte vruchtvlees is de Keitt zeer geschikt om in te vriezen. Niet de hele vrucht natuurlijk, maar het vruchtvlees.

slotregel

Bronvermelding update november 2020

Keitt mangoes | Specialty produce Keitt | Good fruit guide Firmness and sweetness | Mango maturity and ripeness guide
slotregel