top
sustainibility
Keitt mango
Mangifera indica
Keitt mango
 
TOMMY ATKINS

Tommy Atkins mango

Net als de Kent en de Palmer stamt de Tommy Atkins af van de Haden mango, een cultivar die in 1949 op de markt is gebracht, en af stamt van de Indiase Mulgova.

De precieze kruising is niet bekend van deze cultivar die in de jaren twintig van de vorige eeuw groeide in de tuin van Thomas (Tommny) Atkins in Broward county in Florida. Het wordt vrij algemeen beschouwd als een matige, vezelige tot dradige mango. Een volledig gerijpte Tommy Atkins heeft een Brix van 12-15°.

Dat de Atkins in de jaren vijftig toch een succesvol mango is geworden dankt het louter en alleen aan zijn teelteigenschappen: niet gevoelig voor schimmels, goede opbrengst en zijn appetijtelijke kleur. Maar hier is alles mee gezegd. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het de veruit meest verkochte mango.

Een Tommy Atkins is groot, weegt bijna één kilogram. Eenmaal rijp heeft hij een dieprode blos met oranje en gele accenten. De schil is dik, waardoor de vrucht niet snel beschadigd door transport. Door de dikte van de schil is het moeilijk vast te stellen of een vrucht rijp is.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Tommy Atkins is vanuit Florida verkrijgbaar van april-mei tot het einde van de zomer, Vanuit Brazilië van oktoiber tot januari, vanuit Ecuador . vroiegf in februari en vanuit Israel in juli en augustus. Sommige leveranciers prijzen de Tommy Atkins aan als een sappige niet-vezelige mango, zeer geschikt voor het maken van smoothies!

slotregel

Bronvermelding update januari 2021

Tommy Atkins Mangoes | Specialty produce Tommy Atkins (Florida) | Richard E.Litz The Mango: Botany, Production and Uses Firmness and sweetness | Mango maturity and ripeness guide
slotregel