top
Totapuri mango
Mangifera indica
Totapuri mango
 
TOTAPURI MANGO | MANGIFERA INDICA ©2014

Totapuri mango

Sandersha

De Indiase totapuri of totapari is één van de voorouders van mango-variëteiten als de Keitt. In India is de mango beter bekend als ginimoothi of bangalora.

Het is een mango-variëteit met een lange en rijke geschiedenis, getuige de vele namen waaronder deze mango in India bekend is. Bangalore bijvoorbeeld, of ginimoothi, wat papegaaienbek betekent, en als geen andere benaming aan geeft met wat voor mango we van doen hebben, een a-symmetrische mango met een vlak gebogen zijde en een sterk gebogen zijde. Het is een zaailing van de sandersha, die men over het algemeen meer waardeert.

Na het succes met de mulgova in de jaren voor de eeuwwisseling, werden er direct na de eeuwwisseling diverse Indiase cultivars voor studie naar de VS gehaald. Daaronder de sandersha uit Saharanpur. De Section of Seed and Plant Introduction haalde er aanvankelijk twee van uit India (de sandersha is mono-embryonaal, en wordt niet uit zaad vermeerderd, dus op onderstam).

Het werd een succes. De sandersha leverde diverse beroemde cultivars, tezamen de sandersha-groep genoemd, waaronder de Brooks (1916), de Anderson (1931) en de Kent (1932). In de jaren zestig kwam een verbeterde versier van de sandersha vanuit India naar de VS, de totapuri.

De totapuri is een regelmatig vruchtdragende, zeer productieve boom, zo productief dat veel mango's niet eens rijpen. Dat betekent dat hij regelmatig gedund moet worden. De onrijpe mango's worden gebruikt om pulp voor chutney mee te maken. De totapuri geeft al vanaf het tweede jaar vruchten.

De vrucht is goudgeel, vrij fors, 17-20 cm lang, 9-11,5 breed en 8,5-10,5 dik, en barst soms letterlijk uit zijn voegen wanneer hij rijpt. Een vrucht weegt 800-1100 gram. Het suikergehalte van de rijpe totapuri bedraagt 14° Brix. Het zaad is mono-embryonaal, en (daardoor) vrij plat.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Het totapuri-seizoen in India loopt van maart tot september. Voor zover bekend is de totapuri niet in ons land verkrijgbaar.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De totapuri is dezelfde variëteit als de sandersha, alleen gedurende de tijd geëk;volueerd.

Tegenwoordig worden beide namen als elkaars synoniemen gebruikt, toen de sandersha in 1091 naar Florida werd gebracht, werd alleen die naam gebezigd. De verschillen zijn lastig te omschrijven, hoewel de mango volgens sommge bronnen is geëvolueerd tot een sappige, maar minder smakelijke mango, en merendeels gebruikt wordt voor de pulp-industrie.

Bronvermelding update november 2020

Totapuri (Inida) | Richard E.Litz The Mango: Botany, Production and Uses Totapuri | Wikipedia (EN)
slotregel