top
Bleekselderij
Apium
Bleekselderij
De selderijvormen
Chinese selderij - Apium graveolen var dulce

Japanse mini witte selderij

Apium graveolens var. secalinum

Deze Japanse cultivar, howaitoserori ホワイトセロリ is in 1992 ontwikkeld in Japan uit een Chinese variëteit witte selderij.

Het is net als alle Chinese selderij geen bleekselderij, maar snij- of bladselderij. met een milde smaak en aroma en een zachte textuur, geschikt voor verse en gekookte bereidingen.

Japan zou japan niet zijn als de mini-selderij niet ook in de vrom van micro-groente verkocht zou worden. Deze heeft de naam maikuro howaitoserori, mini-mini witte selderij.

Oorsprong en verspreiding

Japan maakte in de zestiende eeuw kennis met de Chinese witte selderij, naar men vermoed doordat shogun Koyomasa Kato er van mee nam vanuit Korea. In Japan wordt witte selderij om die reden wel de Kiyomasa wortel genoemd.

Aan het einde van de zestiende eeuw stuurde Kato Kiyomasa troepen naar Korea . van daaruit bracht hij selderijzaad uit China naar Japan. Na het begin van de Edo-periode (1603-1868) brachten Nederlandse koopvaardijschepen selderijzaad uit Europa naar Nagasaki, en begonnen met kleinschalige productie.

De selderijteelt had lange tijd op vrij beperkte schaal plaats, zeker tot vroeg in de twintigste eeuw. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog gingen vertegenwoordigers van het Ministerie van Land- en Bosbouw naar de Verenigde Staten om de condities te onderzoeken waaronder daar selderij werd verbouwd. Het Ministerie besloot de teelt te stimuleren in de prefecturen Hokkaido en Nagano en naderhand ook in Shizuoka, Chien Ye, Hyogo, Okayama en Aichi. Rond 1953 werden daarbij voor het eerst plastic kassen gebruikt.

Pas veel later zou men witte selderij ook zelf verbouwen. Het Japanse Takii Seeds ontwikkelde deze nieuwe variƫteit uit de Chinese variƫteit Shin Huang Seika.

Bronvermelding update januari 2023

White celery | Specialty produce