top
Jonge kokos
Cocos nucifera
Jonge kokosnoot
Producten van de jonge kokosnoot
KELAPA MUDA | JONGE KOKOSNOOT

De jonge kokosnoot

Kelapa muda

De jonge noot van de kokospalm is een gemakkelijk te gebruiken product, zeker in vergelijking tot een volgroeide kokosnoot. Als hij erg jong is, is een scherp mes is in de regel voldoende om hem te openen.

De jonge vruchten hebben een zachte, wat sponzige bolster, die zich laat snijden. Doe dat met dunne plakjes tegelijk, tot je de hardere schaal bereikt. Hak hier - zet niet teveel kracht, niet nodig - een opening in, die je met het mes op licht. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je zien op dit instructiefilmpje.

De jonge kokosnoot wordt geplukt tussen de zesde en de negende maand. Hij is dan nog donkergroen. De jonge kokosnoot is zowel ongeschiild (dus met de groene schil en de steelaanzet), als geschild verkrijgbaar. Deze laatste isaan de onderzijde afgeplat, rondom cylindrisch gesneden en voorzien van een kegelvormige top met een put die eenvoudig doorgeprikt of weggesneden kan worden. Om beschadiging en uitdroging tegen te gaan, zijn deze geschilde kokosnoten in folie verpakt.

Net als voor het openmaken van een rijpe kokosnoot zijn er ook voor de jonge versie verscheidene hulpmiddelen in de handel. Zoals de 'drill; waarmee je een kleine, en de 'jack', waarmee je een grote opening in de noot maakt, de 'scoop', om via een gat in de noot het vlees in een vloeiende beweging uit te 'lepelen', de 'noodler' om geen stukken vlees maar noedels te trekken. Ze zijn er in soorten.

Het kiemwit van de jonge kokosnoot is in wording. Daarom bevat hij meer kiemwater (kokoswater) dan kiemwit, en is die laatste nog heel zacht. Een heel jonge noot bevat nog nauwelijks kiemwit. Je schept het eruit, bijvoorbeeld met een lepel, en heel dunne laagjes met een kokosschraper.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Jonge kokosnoot is tegenwoordig ruim verkrijgbaar, vooral in de geschilde vorm. Ze zijn tegen uitdroging in folie verpakt, en afkomstig uit Thailand, Vietnam, Indonesië (kelapa muda) en de Fillippijnen (buko). De allerzoetste is de oranje King coconut.

Kelapa muda, het witte vlees is in twee vormen te koop: in siroop (Daily of Aroy-D), en puur, in dat geval diepvries. De laatste is te prefereren.

Culinair gebruik en bereiding

Behalve dat kelapa muda heerlijk is in desserts en drankjes, kun je er ook Indonesische klappertaat (zonder 'r' inderdaad) of de soortgelijke Filippijnse buko custardtaart van maken.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Verse kokosnoot is bij een temperatuur tussen 2 en 4° verscheidene weken houdbaar, in de gewone koelkast, bij 10-12° maximaal 2 weken. Eenmaal geopend is een kokosnoot beperkt houdbaar, dat geldt ook voor het vlees. Let daarom goed op verkleuringen en wees schimmelvorming voor.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Ondanks de grote populariteit van jonge kokosnoot zoek je tevergeefs naar een betrouwbare bron met een voedingsstoffenverantwoording.

Onderstaande tabel is een samensteling van diverse Indonesische bronnen en dus indicatief. We moeten het er mee doen. Kokosnoot, ook jonge, bevat als een van de weinige vruchten verzadigde vetten.

Samenstelling per 100 gram rauw product

68
kcal
(285 kJoule)
1,0
gram
eiwitten
14,0
gram
koolhydraten
9,2
gram
suiker
0,9
gram
vet
Vitaminen
4,0
mg
vitamine C
(5,0% ADH)
mineralen
7,0
mg
calcium
30,0
mg
fosfor

Bronvermelding update september 2020

Young coconut | Specialty produce Coconut/kokospalm | Wikipedia (EN/NE)