top
Kretenzische kool
Brassica cretica
Kretenzische kool
 
BRASSICA CRETICA VAR CRETICA ©2018

Wilde kool

Brassica cretica

De Brassica cretica wordt beschouwd als één van de mogelijke voorouders van de gecultiveerde Brassica oleracea.

De Kretaanse of Kretenzische kool is een meerjarige, rijk vertakte plant met verhoute stengels, die onder gunstige omstandigheden een jaar of acht oud kan worden. Hij kan uitgroeien tot heesterachtige proporties en zo'n anderhalve meter hoog worden. De Brassica cretiva convar nivea heeft witte bloempjes en de Brassiaca cretica convar cretica gele bloempjes. Ze zijn beide hermafrodiet en voor de bestuiving afhankelijk van insecten.

Net als de Brassica oleracea is de Brassica cretica een diploïde soort, echter niet gecultiveerd. De Brassica cretica komt voor rond de Aegeische zee in het zuidelijk deel van Griekenland (Peleponnesos) , het zuidwesten van Turkije (Anatolië) en het eiland Kreta, en in Israë (alleen in Nahal Me-arot).

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De ontwikkeling van het geslacht Brassica is een langdurig proces geweest, waar nog veel van onduidelijk is. Er zijn talloze aanwijzingen, dat het Aegeïsch gebied het epi-centrum is geweest.

Het eilandenrijk voor de kust van Griekenland en Turkije is acht miljoen jaar geleden ontstaan. Zelfs Kreta was in die tijd nog met het vasteland van Griekenland verbonden. Door de scheiding ontstonden er op de eilanden enclaves waar planten zich zonder inmenging van buitenaf konden handhaven. Kreta kent van alle eilanden in het gebied de langste geschiedenis van scheiding en isloment, en kent van alle eilanden de grootste biodiversiteit. Meer dan tweederde van alle planten in Griekenland komt ook voor op Kreta. De meest diverse gebieden op het eiland zijn de minder herbergzame delen, onder andere de steile kalksteenriffen en ravijnen waar de Brassica cretica voor komt.

De Brassica cretica, vernoemd naar het eiland, heeft een lastig te doorgronden botanische geschiedenis met talloze synoniemen, waaronder Brassica cretica convar aegaea en Brassica oleracea var cretica. Linneaus noemde de plant in 1753 Brassica oleracea var botrytis.

Benamingen in diverse talen

engels
cretan cabbage
frans
chou de crète
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 
slotregel

Bronvermelding update oktober 2020

Brassica cretica - Lam. | Flora of Greece Brassica cretica - Lam. | Plants for a future Intraspecific diversification of the crop wild relative Brassica cretica Lam. using demographic model selection | A. Kioukis e.a. BMC Genomics (2020) 21:48 https://doi.org/10.1186/s12864-019-6439-x Brassica cretica Lam | Global partnership for plant conservation, World Flora Online (2020) geraadpleegd op 27 oktober 2020