top
Pimiento de Herbón
Capsicum annuum
Pimiento de Herbón
 
PIMIENTO DE PADRÓN | SPANJE

Pimientos de Herbön

De pimiento de Herbón is een chilipeper van het type 'padrón', een kleine, geurige chilipeper die uitstekend geschikt is om te vullen of te bakken.

De pimiento de Herbón is een beschermde chili-soort, officieel Pemento de Herbón IPG. Het is een Capsicum annuum van het ecotype padrón, verbouwd in de gemeenten Padrón, Dodro en Rois in het district O Sar in het zuiden van de provincie A Coruña, en in Pontecesures en Valga, in het district Caldas, gelegen in het noorden van de provincie Pontevedra. Hoewel de herbón altijd in één adem met de padrón wordt genoemd de hebrón is een padrón, maar niet iedere padrón een herbón.

Capsicum annuum wordt in genetische zin in twee clusters onderscheiden: één met hoofdzakelijk Mexicaanse en Noord-Amerikaanse (VS) chili's, waaronder de chiltepíns en een ander met hoofdzakelijk chilipepers uit Spanje.

De in Herbón verbouwde chiliplanten behoren tot wat genetici het tweede cluster Capsicum annuum noemen, waartoe naast de hebrón en de padrón ook de Turkse pikante Aci Sivri de Spaanse pimiento Gernika en guindilla de Ibarra en de Italiaanse peperone di Senise horen.

Het gewicht van een herbón schommelt tussen 3,5 en 4,5 gram. De vrucht is 3,5 en 5,5 cm lang, met een diameter aan de basis van 1,5 tot 2 cm. De peper wordt verkocht met een steeltje eraan. De oogst is relatief bescheiden, 15.000 kg pepers per jaar, waarvan het leeuwendeel in het dal van de Parochie van Herbón wordt geoogst, tussen juni en september .

In 1979 is daar het eerste Festa do Pemento Padrón georganiseerd, tegenwoordig een populair gastronomisch evenement dat wordt gehouden op de eerste zondag in augustus. Het festival vindt plaats in de Carballeira (eikenbos) van het Franciscaner klooster in Herbón.

De Galicische chili's met elkaar vergeleken

In de O Ribeiro streek in de provincie Ourense wordt de pimiento de Arnoia verbouwd. Deze zijn groter dan de padról;s, en hun smaak is zoet. Uit Verin, eveneens een streek in Ourense komt de pimiento de Oímbra, zeer licht van kleur en tussen de 10 en 20 cm groot. Ze bevatten geen capsaïcine. In A Coruña tenslotte wordt de pimiento de O Couto geteeld, qua uiterlijk vergelijkbaar met de padrón, maar evenals de Oimbra verstoken van capsaïk;cine.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Een echte Herbón herken je aan het Denominación de Origen Protegida etiket en de benaming "Pemento de Herbón". Bovendien staat op het etiket de uitdrukking 'variëteit Padrón' vermeld.

Culinair gebruik en bereiding

Was de pepers en bak ze rustig in olijfolie. Some like them carbonized, maar het is natuurlijk njiet de bedoeling om de pepers te blakeren. Serveer ze met grof zeezout.

Oorsprong en verspreiding

Gallicische chilipepers hebben een deels gezamenlijke geschiedenis, beginnende bij de introductie van de chili in het klooster van Herbón in de zeventiende eeuw. Al veel eerder was de chili in Europa, toen Christoffel Columbus naar wordt aangenomen bij terugkeer van eerste reis naar Indi&eum; (Amerika), het eerste plantmateriaal schonk aan het klooster Real Monasterio de Santa María in Guadeloupe in 1492.

Pas in de zeventiende eeuw kreeg ook het San Antonio klooster in Herbón de beschikking over chiliplanten, meegebracht door Franciscaner monniken van hun missie in Tabasco, Mexico. Voor hen werd deze peper een nieuwe bron van inkomsten, die ze net als elders in Spanje (La Vera bijvoorbeeld) gedroogd en gemalen verkochten.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
Vitaminen
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update mei 2022

D.O.P. Pemento de Herbón | Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4