top
Pimiento choricero
Capsicum annuum
Pimiento choricero
Producten
Pimiento choricero

Pimiento choricero

Deze Spaanse chilipeper is beter bekend onder de naam chorizopeper, waarmee al veel gezegd is. De smaak is vergelijkbaar met die van de ñora, waarvan net als van de choricero vooral het gerehydrateerde vruchtvlees wordt gebruikt.

Deze peper vind je in het noorden van Spanje, in Baskenland, Navarra en la Rioja. Hij wordt in het Baskisch txorixero wordt genoemd. Hoewel de peper ook wel de rode Gernika-peper woredt genoemd, is dat feitelijk onjuist. De pimiento de Gernika is een beschermde chilipeper, die juist groen geoogst wordt en vers gegeten. Vanuit botanisch gezichtspunt is de link met de pimiento de Gernika wel degelijk juist, het is dezelfde hoornvormige chilipeper.

Choricero's zie je net als veel andere Spaanse chilipepers, zoals de pimienti ñora en de pimiento de la Vera, vooral in gedroogde vorm. Ze worden vermalen of er wordt nadat ze weer vocht opgenomen hebben, pulp van gemaakt door het vruchtvlees af te schrapen.

Een choricero-peper is gemiddeld twintig centimeter lang en vier centimeter breed. De schil is glanzend, wasachtig en glad, en rijpt van groen naar rood tot donkerrood. Het vruchtvlees dik, knapperig en waterig. De centrale holte bevat licht rood-oranje ribben en platte en ronde, crèmekleurige zaden. De pepers hebben een zoete, pittige en aardse smaak en zijn medium heet.

Choricero's worden aaneen geregen te drogen gehangen, een vertrouwd beeld in het noorden van Spanje, trouwens ook in Frans Baskenland, waar de Capsicum annuum gorria wordt verbouwd (piment d'Espelette). In de regio Basilicata in Italië bestaat een vergelijkbare soort, bekend als de peperone crusco.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

Samenstelling per 100 gram rauw product

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
Vitaminen
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update juli 2022

El Bierzo | Wikipedia (ES) Pimento Asado del Bierzo | Directo del Campo Christopher Columbus as a botanist, John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991) Oogst 2013 | Bierzo tv Pimiento de Bierzo | Foods from Spain database Botillo del Bierzo | Foods from Spain database Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4