top
Pulpa de pimientos choriceros
Capsicum annuum
Pulpa de pimientos choriceros
 
Pulpa/carne de pimiento

Pulpa de pimiento choricero

Hoewel het leeuwendeel van de pimientos choriceros gedroogd verkocht worden, wordt een belangrijk deel tot een puree verwerkt. Net als bij pulpa de pimiento ñora wordt hiervoor alleen het vruchtvlees, niet de schil en de zaden gebruikt.

Pulpa de pimiento choricero wordt ghemaakt van gedroogde, rijpe chili-pepers van het ecotype Gernika. De pimiento de Gernika is en beschermde chilipeper, die uitsluitend volgroeid maar onrijp wordt verkocht, net als de padrón. De rijpe vrucht wordt voornamlijk gedroogd verkocht of in de vorm van pulpa (puree). Pulpa de pimiento choricero wordt ook wel carne de pimiente choiricero genoemd, omdat deze puree alleen het vruchtvlees bevat.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Je kunt de pulp in potjes verkrijgen, maar ze ook zelf maken, mits je gedroogde choricero's kunt bemachtigen. Het voordeel van zelf maken, is - omdat het uitgangsmateriaal de gedroogde en lang houdbare chilipeper is - dat je slechts zoveel pulp maakt als je op dat moment nodig hebt. Er is geen risico op bederf. Blijk je per ongeluk teveel pepers geweekt te hebben, bewaar ze dan onder olie in de koelkast. Invriezen kan ook.

Werk als volgt. Snijd de pepers over de lengte in, en verwijder de kroon, de zaden en de zaadlijsten. Spoel de peper af onder koud stromend water. Week de gedroogde pepers vervolgens een uur of vier in koud water. Schraap het vruchtvlees met een scherp mesje of lepeltje van de huid van de peper.

Culinair gebruik en bereiding

Na rehydratatie van de gedroogde vrucht wordt het vruchtvlees met een mesje van de schil geschraapt. Pulpa de ñora is een van de essentiële ingrediënten van een Romesco-saus, en wordt gebruikt in veel stoofschotels van vis, vlees of groenten.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De kant-en-klare pulpa heeft een beperkte houdbaarheid.

slotregel

Bronvermelding update juli 2022

La Ñora, el pimiento de Cristóbal Colón | Jardin Mundani Ñora | Wikipedia (EN) The ñora cultivation and industry of the pepper in the region of Tadla-Azilal (Morocco) | Abdelmalek Hakmaoui y Aaziz Ouatmane y Juan Pablo Fernández-Trujillo, 2011