top
Chilaca
Capsicum annuum chilaca
Chilaca
 
CHILACA | CAPSICUM ANNUUM v CHILICA

Cascabel

De cascabel is net als de Spaanse ñ een 'chile bola', een kleine, kersvormige chilipeper. Gedroogd wordt hij ratelslang of rammelaar genoemd, omdat de zaden los komen wanneer de chili gedroogd wordt.

De cascabel wordt niet voor niets met een kers vergeleken, de volgroeide vrucht heeft een doorsnede van slechts 2-3 cm en hij heeft een een gladde, glanzende, en wat taaie schil. Hij is daardoor zeer geschikt om gedroogd te worden. Het is een zeer milde Capsicum annuum, met 1.300-2.000 SHU, licht pikant. De smaak is zoetig en nootachtig.

Net als de ñora kleurt de chili diep scharlaken wanneer gedroogd. Net als de mildere guajillo - de gedroogde mirasol - behoudt de chili bij droging zijn vorm, dankzij de taaie schil, en krijgen de zaden alle ruimte om te bewegen, wat het ratelend geluid op levert, wanneer je de vrucht schudt.

Guajillo is Capsicum annuum var. annuum cv. ‘Mirasol’, de cascabel niet ?!

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

De cascabel is éé van de meest gebruikte chili-variëk;teiten in Mexico, en wordt steeds vaker door Europese chefs gebruikt.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Oorsprong en verspreiding

De cascabel wordt op diverse plekken in Mexico verbouwd, onder andere in Coahuila, Durango, Guerrero en Jalisco.

Taalkundige aspecten, etymologie

Cascabel betekent 'ratel'. Lokale namen zijn chilcoztli, chile trompa of travieso.

Bronvermelding update juli 2022