top
Mulato isleño
Capsicum annuum 'mulato isleno'
Mulato
 
MULATO ISLEÑO | CAPSICUM ANNUUM V ANCHO MULATO

Mulato isleño

Capsicum annuum mulato isleño
De mulato isleño of mulato is een milde Capsicum annuum cultivar van het type poblano. De term mulato wordt ook gebruikt voor een sterk doorgerijpte poblano.

De mulato is een chilipeper van het type poblano. De plant is groter dan de mulato, kan wel een meter hoog worden, en ook de vruchten zijn groter. Over de scherpte lopen de opvattingen uiteen, maar deze ligt iets hoger dan die van de reguliere poblano op 2.500 - 3.000 SHU.

De vruchten kleuren in minder dan drie maanden van donkergroen naar donkerbruin en bijna zwart wanneer ze rijp zijn. De vruchten zijn vrij groot, tussen 10 en 15 centimeter lang, en 3 tot 5 cm breed. En ze zijn dikwandig, wat ze moeilijk te drogen maakt. Toch worden mulato's voornamelijk verbouwd om gedroogd te worden.

De mulato wordt vaak genoemd als één van de drie chilipepers die het verbond vormen in beroemde moles zoals de mole poblano, maar normaliter bestaat deze drie-eenheid uit de ancho, de pasilla en de guajillo. De laatste wordt vervangen door de mulato.

Gedroogde mulato's zijn direct herkenbaar aan hun diepbruine, bijna zwarte kleur en de sterke rimpeling. Ze zijn groter dan de ancho en de pasilla. Doordat ze dikwandig zijn, is het niet mogelijk drogen door de vruchten op te hangen, niet ze hebben bovendien een diepere kleuring en rokerig smaakpalet. Daarin proef je de tonen van chocolade en zoethout.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De mulato komt uit Centraal Mexico.

De mulato wordt gerekend tot de Mexicaanse 'heilige drie', met de gedroogde pasilla (chilaca) en de gedroogde poblano (ancho). Anders als de jalapeñ, die in 2020 geofrafische indicatie heeft verkregen, is geen van deze drie authentieke Mexicaanse pepers beschermd.

Mulato betekent net als mulatto 'van gemengde afkomst'. Bij de naamgeving gaat soms iets fout, en wordt voor het epitheton isleño (wat eilander betekent) islena gebruikt, wat noch de vrouwelijke vom is (die is ilsleña) noch bestaat.

Bronvermelding update juli 2020

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Mulato | Wikipedia (EN) Dried mulato peppers | Specialty produce