top
Gemalen chili's
Zonder toevoegingen
Gemalen chili's
100% Chili
Cayenne poeder, Capsicum annuum subsp longum

Gemalen chili's

Chilipoeder is geen synoniem voor gemalen chilipepers, maar veelal een blend, een combinatie van gemalen chilipepers, andere specerijen en kruiden, en soms ook zout.

Tot de categorie pure (100%) chilipoeders behoren cayennepeper, Franse piment d'Espelette, Spaanse pimentons, de Hongaarse paprikapoeders en een aantal Indische en Thaise maalsels in uiteenlopende scherpte. Voor de Thaise poeders wordt gewoonlijk een chili van het type Bird's eye gebruikt, een relatief milde chili. Indische chilipepers zijn er veel soorten, chilipoeders (dus) ook. Een mild Indiaas chilipoeder is Kashmir, iets milder nog dan de Reshampatti. De mildste Indiaas chilipoeder wordt gemalen van de Guntur sannam, een Capsicum annuum, met een zelfde scherpte als cayennepeper. Er zijn ook Guntur-chili's, genoemd naar de streek waar ze verbouwd worden, die aanzienlijk heter zijn, zoals de 'wonder hot', een habanero met een scherpte van 350.000 SHU, zeven maal zo heet als cayennepeper. Ook Indias is wit chilipoeder, dat in de Mughal-keuken gebruikt wordt en van een witte bird's eye wordt gemalen.

Naast deze algemeen verkrijgbare poeders zijn er - nog niet genoemd - maalsels van specifieke chili's. Van vrijwel iedere chili is namelijk ook poeder verkijgbaar, tot en met poeder van de Trinidad scorpion. Enkele voorbeelden zijn poeders van de ají panca, pasilla negro, ancho, arbol, habanero, ají amarillo en ají limon. Een typisch Mexicaans poeder is het groene chilipoeder, gemaakt van onrijpe chilipepers, en ideaal voor gebruik in salsa verdes.

Gerookte chilimaalsels

Een aparte categorie onder de gemalen chili's zijn de poeders die worden gemalen van chili's die tijdens het droogproces gerookt worden. Deze rooktechniek is voor het eerst door de Azteken toegepast op de dikwandige jalapeño. De beroemdste chilipoeders van gerookte chili's zijn het Mexicaanse chipotlepoeder van de gerookte jalapeño (chipotle), en de Spaanse pimentons. Runner up is de merquén of merkén, een Chileens chilipoeder van gerookte Aji cacho carga, meestal verwerkt in de blend met deze naam.

Oorsprong en verspreiding

Het malen van chili's is zonder enige twijfel een vinding van de Azteken, die ook de rooktechniek toegepast hebben. Het drogen en malen diende als doel de chili's langer te kunnen bewaren.

Roken werd toegepast op dikwandige soorten, zoals de jalapeño, omdat het drogen in de zon alleen niet volstond.

Benamingen in diverse talen

engels
chili powder
frans
poudre de chili;
italiaans
polvere di pimiento
spaans
pimienta roja
duits
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Gemalen chili's bevatten zoals de chili's capsacaïne, de alkaloïde die verantwoordelijk is voor het branderig gevoel op de tong, maar ook de vitaminen en mineralen van chili's. En dat is bepaald niet gering.

Samenstelling per 100 gram rauw product (zonder schil)

318
kcal
(1330 kJoule)
12
gram
eiwitten
56,6
gram
koolhydraten
27,2
gram
vezels
10,3
gram
waarvan suikers
17,3
gram
vet
3,3
gram
verzadigd
2,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
8,4
gram
meervoudig onverzadigd
660
mg
omega-3
7710
mg
omega-6
Vitaminen
13731
µg
vitamine A
(1716,4% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,9
mg
vitamine B2
(64,3% ADH)
8,7
mg
nicotinezuur
(54,4% ADH)
2,5
mg
vitamine B6
(178,6% ADH)
106
µg
foliumzuur (B9)
(53% ADH)
76,4
mg
vitamine C
(95,5% ADH)
29,8
mg
vitamine E
(248,3% ADH)
80,3
µg
vitamine K
(107,1% ADH)
mineralen
148
mg
calcium
0,4
mg
koper
7,8
mg
ijzer
2014
mg
kalium
152
mg
magnesium
2
mg
mangaan
30
mg
natrium
293
mg
fosfor
8,8
µg
selenium

Bronvermelding update maart 2020

Cayenne pepper, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Capsicum annuum, cayenne | Plants for a future Pimienta roja | Wikipedia (ES)
../