top
Grapefruit
Citrus
GRAPEFRUIT
GRAPEFRUIT-HYBRIDEN
CRANBERRY SPARKLER GRAPEFRUIT

GRAPEFRUIT

De grapefruit (Citrus x paradisi) is in de 17e of achttiende eeuw op Barabados ontstaan uit de pompelmoes en een lokale sinaasappel, naar men vermoedt op natuurlijke wijze. De naam grapefruit verwijst naar de trosvormige groei, een ietwat vage gelijkenis met de druif, waar de citrus voor het overige niets mee te maken heeft.

Er zijn naar uiterlijk onderscheiden, drie soorten grapefruit:

  • de meest voorkomende lichtgele grapefruits, Duncan, Marsh, Oroblanco, Goldens, Wheeney, Sweetie en Melogold
  • de roze, blozende grapefruits, Foster, Henderson (Henderson Ruby), Marsh Pink (Thompson), Ray Ruby, Redblush en Shambar
  • de dieprode grafefruits, Rio Red (Rio Star), Flame en Star Ruby (Sunrise, Jaffa Sunrise).
Door verdere kruising zijn de Ugli (1924), de tangelo (1931), hier bekend onder de (merk)naam Mineola, en de oroblanco (1984), de Israelische Sweetie (Jaffa), ontstaan.

Tijdens de groei verandert de kleurintensiteit van de vrucht. De rijping, van bloei tot rijpe vrucht, duurt 8-13 maanden. Pas in de eerste weken van volldige rijping bereikt de vrucht zijn uiteindelijke kleur. Daarna vervaagt deze. Een grapefruit kan maandenlang vers en smakelijk blijven, ook al vervaagt de kleur sterk, maar mag niet te lang aan de boom blijven, omdat hij dan verzuurt en uiteindelijk smakeloos wordt.

Grapefruit maakt over vrijwel de hele wereld deel uit van het ontbijt. Daarbij wordt hij, tevoren gekoeld, in twee├źn gesneden, losgemaakt van de schil en de membranen en uitgelepeld, vaak met een vleugje suiker of honing. Grapefruitsap is de laatste jaren populair geworden als dieetdrank. Wat resteert na het persen van grapefruitsap wordt verwerkt tot grapefruitolie, die wordt gebruikt als smaakmaker in frisdranken. De binnenste schil is een bron van pectine en citroenzuur. Beide worden gebruikt door de voedingsindustrie in het behoud van andere vruchten en het maken van jam en marmelade. Naringin, ook gewonnen uit grapefruit schil, geeft tonic-water zijn kenmerkende bittere smaak.

De belangrijkste smaakcomponenten van grapefruit zijn:

  • d-limoneen (18,8%), verantwoordelijk voor de citrusaroma's,
  • α- en β-pineen,
  • α-cubeneen,
  • α-farneseen
  • β-caryophyleen, en
  • carvone

Oorsprong en verspreiding

De oorsprong van grapefruits ligt op de Barbados, een Caraïbisch eiland dat behoort tot de Benedenwindse eilanden, het oostelijk deel van de Antillen. Hij werd er de 'verboden vrucht' genoemd. Hij wordt voor het eerst beschreven in de tweede helft van de achttiende eeuw in The history of Barbados.

Tegen het einde van de achttiende eeuw groeide de grapefruit ook op andere Caraïbische eilanden en Jamaica, en van daar uit begin negentiende eeuw naar de Verenigde staten, Florida in het bijzonder. In de zestiger jaren (twintigste eeuw) spreidde de teelt zich snel uit over de continenten. Veruit de grootste producent is de Verenigde Staten, met als koploper Florida met bijna 40% van de wereldproductie. China is een goede tweede.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam grapefruit verwijst naar de trosvormige manier waarop de vruchten aan de boom groeien. Een ietwat vage gelijkenis met de druif. Tot 1840 werd de grapefruit als een 100% pomelo beschouwd, en werd Citrus paradisi genoemd. Bij de ontdekking van de juiste oorsprong heeft men de benaming paradisi behouden en de "x", die voor hybride staat, toegevoegd. In België noemt men de grapefruit pompelmoes, net als de Fransen die hem pamplemousse noemen. In Nederland wordt pompelmoes gebruikt als naam voor de Citrus maxima (pomelo),

GRAPEFRUIT FESTIVAL BORRIGO VALLEY

"Het zoetste festival van Californië" vindt ieder jaar plaats ter gelegenheid van de start van de grapefruit-oogst in Borrego springs, een klein stadje, een oase, in de Borrego Badlands. Het wordt al sinds 1989 georganiseerd tezamen met een kunstfestival, "The circle of art".

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Afgezien van de grote dosis vitamine A en C die de grapefruit bevat, is het een vrucht om mee op te passen, berucht om zijn interactie met medicijnen. Lees de bijsluiter van medicijnen daar altijd goed op na. In de jaren '90 ontdekte men dat het eten en drinken van grapefruit(sap) niet samen gaat met 85 verschillende medicijnsoorten.

Medicijnen komen tijdens het passeren van de darmwand en de lever in aanraking met het enzym Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4) . Bij sommige medicijnen zorgt het enzym voor vroegtijdige afbraak, waardoor maar een deel van het geneesmiddel daadwerkelijk het bloed bereikt. Deze zogeheten biologische beschikbaarheid is bijvoorbeeld voor de bloeddrukverlager felodipine maar 15 procent. Farmaceuten en artsen houden hier rekening mee door de dosering van medicatie aan te passen.

Samenstelling per 100 gram rauw product (ZONDER SCHIL)

42
kcal
( 175,7 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
10,7
gram
koolhydraten
1,6
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
8
mg
omega-3
29
mg
omega-6
Vitaminen
383,3
µg
vitamine A
(48% ADH)
0,2
mg
nicotinezuur
(1% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
13
µg
vitamine B9
(7% ADH)
31,2
mg
vitamine C
(39% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(1% ADH)
mineralen
22
mg
calcium
0,1
mg
ijzer
135
mg
kalium
9
mg
magnesium
18
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,1
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritionfacts Grapefruit, raw | Nutritiondata.self.com Etymologiebank grapefruit | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Grapefruit | Wikipedia (EN) Grapefruit's potential drugs interaction | Canadian medical association, James Maskalyk, 2002 Dihydroxybergamottin in grapefruit juice and Seville orange juice | David J. Edwards cs Grapefruit | Citruspages.com Borrego Springs festival | Borrego community Horticultural varieties of citrus | R. Hodgson, 1967 The citrus industry