top
Akkermunt
Mentha arvensis
Akkermunt
 
AKKERMUNT | MENTHA ARVENSIS

Akkermunt

Akkermunt is de soortnaam van een meerjarige zeer aromatische muntplant, die in ons land algemeen voor komt. Hij wordt ok wel veldmunt genoemd.

De plant heeft recht opgaande, hoekige stengels die 10-45 cm hoog worden, zelden veel hoger. De donkergroene tot grijsgroene, gesteelde bladeren zijn (ei)rond, soms lancetvormig, en staan in paren. Ze zijn 2-6 cm ang en 1-2 cm breed. De bladrand is gezaagd of gekarteld, in een enkel geval (bijna) glad, zoals op bovenstaande foto.

De Mentha arvensis bloeit van juli tot september, met wit-rose tot bleek-paarse bloempjes (2-3 mm lang en licht behaard) in schijnkransen. De bloemen zijn klokvormig, en typisch voor muntplanten, de meeldraden steken buiten de kroon. Opmerkelijk is dat boven aan de stengel geen schijnkrans aanwezig is, maar wel enkele kruiselings geplaatste bladeren. Bovendien staan de schijnkransen veel verder uit elkaar staan dan bijvoorbeeld bij de watermunt en de witte munt het geval is, waarvan de bloeiwijze een aarvormig uiterlijk heeft.

Zoals alle muntsoorten houdt ook akkermint van vocht, en gedijt het best in vochtige tot natte omstandigheden, op drassige weilanden, in greppels en langs waterkanten/oevers. De plant heeft onder- en bovengrondse stolonen waarmee hij zich vegetatief vermeerdert. Ook de akkermunt heeft daarom de neiging andere gewassen te overwoekeren.

In Japan verbouwt men - sinds mensenheugenis - de Japanse pepermunt (Mentha arvensis var piperascens), welke 80% menthol bevat. Het blad van deze variëteit is ronder dan die van de gewone veldmunt. Japanse pepermunt is niet hetzelfde als Japanse munt (Mentha japonica), een muntsoort die wel nauw verwant is aan de Mentha arvensis, maar daar geen variëteit van is.

Net als van andere muntsoorten worden variëteiten aangeboden met vruchtennamen, zoals de bananen en de strawberry. Het hoeft geen nadere toelichting dat het hierbij gaat om rariteiten voor gebruik in bijvoorbeeld desserts.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

De smaak van akkermunt is fris, aromatisch en wat zoet. Het is geschikt voor het maken van thee, zoete en pittige gerechten, nagerechten, alcoholische en niet alcoholische drank, en laat zich goed combineren met lamsvlees.

Akkermunt wordt veel gebruikt in de Indische Hindu-keuken. Pudina, zoals het in Hindi heet, wordt gebruikt als appetizer.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar verse takjes munt zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos. Munt is niet bijzonder geschikt om in te vriezen.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Akkermunt is een muntsoort van het noordelijk halfrond. Hij kom voor in vrijwel alle gematigde streken van Europa, West-Azië, delen van Centraal-Azië, de Himalaya en Noord-Amerika.

In ons land komt de akkermunt vrij algemeen voor, behalve in recente inpolderingen. De 'Japanse' variëtet wordt vanwege de hoge concentratie aan menthol op grote schaal verbouwd. Hierin waren Brazilië en China lange tijd leidend, maar tegenwoordig is dat India.

Taalkundige aspecten, etymologie

Nomenclatuur

Het woord munt of mint, komt van het Latijnse woord mentha, dat ook de geslachtsnaam is. Het woord is ontleend aan de Griekse mythologie, waarin de nimf Mynthe uit jaloezie door Proserpine in de plant werd veranderd in de plant die we nu munt noemen.

Populaire benaming

In de middeleeuwen was de benaming veldmunt gebruikelijk, tegenwoordig akkermunt.

Benamingen in diverse talen

engels
field mint, corn mint
frans
menthe
italiaans
menta
spaans
menta, hierba buena
duits
acker-minze
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
daun poko
japans
 
vietnamees
 
chinees
bo he
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Munt wordt in zijn algemeen geprezen om zijn vele kwaliteiten. Veel daarvan zijn bewezen waar te zijn.

De menthol in munt kalmeert de maagspieren en verbetert de galproductie en versnelt daarmee het verteringsproces. Logisch daarom, dat je bij bepaalde spijverteringsaandoeningen, juist géén munt mag gebruiken. Menthol -weten we- verdunt het slijmvlies, waarom het wordt toegepast om slijm los te helpen maken en het hoesten te verlichten. En het helpt ook tegen keelpijn.

Maar munt heeft ook een schaduwkant. Het hoeft geen nadere toelichting dat het innemen van grote hoeveelheden, zoals via muntolie, het risico vergroot op een interactie met andere kruiden of kruidenmengsels of medicijnen. Lees hierover de vele, vele publicaties, zoals deze publicatie over de gezondheidsaspecten van pepermunt van het medisch centrum van de Universiteit van Maryland.

Samenstelling per 100 gram rauw product

44
kcal
( 184,1 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
8,4
gram
koolhydraten
0,7
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
338
mg
omega-3
54
mg
omega-6
Vitaminen
1351,3
µg
vitamine A
(169% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
0,9
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
105
µg
foliumzuur (B9)
(53% ADH)
13,3
mg
vitamine C
(17% ADH)
mineralen
199
mg
calcium
0,2
mg
koper
11,9
mg
ijzer
458
mg
kalium
63
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
30
mg
natrium
60
mg
fosfor
1,1
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update december 2020

Mentha arvensis | Plants for a future Akkermunt - Mentha arvensis | Wilde planten in Nederland en België Akkermunt - Mentha arvensis | Flora van Nederland Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank munt | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts spearmint | Nutritiondata.self.com Information on mint plants | Mentha.info Mentha arvensis | Wikipedia (EN) Health information on peppermint | Medical reference guide, university of Maryland