top
Laurus
Lauraceae
Laurus (lauriergeslacht)
Het Laurusgeslacht
Laurus nobilis©2009

Laurus

Het lauriergeslacht omvat drie soorten laurier, de Laurus azorica, die van origine op de Azoren groeit, de Laurus novocanariensis, die van oorsprong voor komt op de Canarische eilanden en Madeira en de Laurus nobilis of gewone laurier. Deze laatste kennen we als keukenkruid.

Verwarrend is dat 'laurierbes' de naam van een plant is uit het kaneelgeslacht (Cinnamomum cecidodaphne) en de 'laurierkers' een plant (Prunus lauroceraus) uit de rozenfamilie. Het Indisch laurierblad of tjepatta is het blad van de Cinnamomum tamala, allerminst de vervanger van het vertrouwde laurierblad, evenmin als het theraliblad, dat goeit aan de Cinnamomum malabatrum. Het in de Indonesische keuken veel gebruikte salamblad (daun salam) wordt wel Indonesische laurier genoemd, is geen laurier, maar een familielid van de Eucalyptus, en wordt vrijwel alleen in stoofgerechten gebruikt.

De Laurus nobilis is de enige plant uit het geslacht Laurus die culinair gebruikt wordt.

Oorsprong en verspreiding

De laurier is miljoenen jaren oud. Hij groeide in groenblijvende bossen die overal ter wereld voorkwamen, op alle continenten toen het klimaat daar nog warm en vochtig was. Ze worden lairierbossen of Laurasilva genoemd.

Deze laurierbossen zijn ontstaan toen de continenten nog tezamen het supercontinent Gondwana vormden, waarom relicten op alle continenten worden aangetroffen, ook in Australië en op Antartica. Voor zover de laurierbossen Europa besloegen, is daar een einde aan gekomen met de IJstijden. In Noord-Afrika is met de verdroging van de Sahara die zo'n tienduizend jaar geleden inzette, het leeuwendeel van de laurierbossen verdwenen.

The Laurisilva of Madeira is an outstanding relict of a previously widespread laurel forest type, which covered much of Southern Europe 15-40 million years ago. The forest of the property completely covers a series of very steep, V-shaped valleys leading from the plateau and east-west ridge in the centre of the island to the north coast. The forests of the property and their associated biological and ecological process are largely undisturbed, and play a predominant role in the island´s hydrological balance. The forest is mainly comprised of evergreen trees and bushes, with flat, dark green leaves. The property provides a wealth of ecological niches, complex food webs and examples of co-evolution of species. A range of climax vegetation communities such as the "Til Laurisilva", the "Barbusano Laurisilva" and the "Vinhático Laurisilva", have been identified within the property. Ancient trees in the valley bottoms, waterfalls and cliffs add to the experience of the values of the property. Citaat.

Laurierbossen treffen we op kleine schaal op tal van plaatsen in de wereld aan, in Japan, in China, Laos en Myanmar, op de Canarische eilanden (foto) en het grootste aaneengesloten laurierbos op Madeira (Werelderfgoed sinds 1999).

Taalkundige aspecten, etymologie

Nomenclatuur

De laurierboom heette in het Grieks daphne ( δάφνη) en in het Latijn laurus. Wetenschappelijke benamingen als lauracerasus, laurina, laurifolia, laurophylla, lauriformis en lauroides worden gebruikt als aanduiding voor bladeren die lijken op die van de Lauraceae.

Bronvermelding update maart 2021

Laurus nobilis | Wikipedia (FR) Lauraceae | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Laurus nobilis | Harvard University