top
Lauraceae
Laurierfamilie
Laurierfamilie
De lauraceae
Cassia- of korintje-oogst - Indonesië

Laurierfamilie (Lauraceae)

De laurierfamilie is een familie van bloeiende planten, die in warmere, waaronder tropische gebieden groeien, en die gemeen hebben dat ze aromatisch zijn. Tot de bekendste lauriersoorten behoren de laurier, een struik waarvan het blad als kruid wordt gebruikt, en kaneel, waarvan de gedroogde bast een kostbare specerij is, maar ook avocado.

De Laurierfamilie heet &eracute;én van de minst stellig gedefinieerde plantenfamilies te zijn. Vermoedelijk omvat hij 52 geslachten en tussen de 3.000 en 3.500 pantensoorten. Een aantal daarvan groeit in de laurierbossen, laurisilva genoemd, waarin naast laurierbomen ook bomen uit de magnoliafamilie (Magnoliaceae) en de mirtefamilie (Mirtaceae) groeien, die op het eerste gezicht erg verwant aan elkaar lijken, maar dat niet zijn.

Laurierplanten vormen steenvruchten, voorbeelden daarvan zijn de avocado, de californian bay nut en de siltimur.

Op de site beschrijven we de volgende soorten:

Persea

De avocado (Persea americana) is een vrucht afkomstig van de avocado-boom, een groenblijvende laurier. De van oorsprong Midden-Amerikaanse vrucht wordt hoofdzakelijk rauw gegeten.

Cinnamomum

De kaneelbomen (Cinnamomum) zijn aromatische bomen waarvan de bast geschild wordt en gedroogd. Door het drogen rollen de stroken bast op tot wat we kennen als 'kaneelstokjes', een specerij voor 'van zoet tot hartig'.'

Laurus

De laurier (Laurus nobilis) staat in menig huis. De blaadjes en de besjes worden zowel vers als gedroogd gebruikt als kruid.

Lindera

Een tamelijk onbekend geslacht uit de laurierfamilie is de Lindera, waarvan één soort, bekend onder de Nepalese naam siltimur aromatische besjes draagt die als specerij gebruikt worden.

Litsea

Een klein plantengeslacht, nauw verwant aan de Lindera. De maqaw of magao draagt vruchtjes die, gedroogd, als specerij gebruikt worden. Het aroma is een combinatie van citrus, gember en anijs.

Umbelluraria

Dit geslacht betreft één bomensoort, de Californische laurier, die alleen in de staten Californië en Oregon voorkomt. Niet alleen de (laurier)bladeren, ook de zaden worden gegeten.

Bronvermelding update maart 2021

Laurisilva of Madeira | United nations, world heritage official website Laurel forest | Wikipedia (EN) Lauraceae | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Lauraceae | Harvard University