top
Baldo
Oryza sativa japonica
Baldo
 
BALDO
BOVEN: ITALIAANSE EN ONDER: TURKSE BALDO

Baldo

Italiaanse rijst

Baldo is een Italiaanse kort-korrelige rijst. Het is een cultivar van de Japonica, een superfino, een kruising van de Arborio en de Stirpo 136. Het is een gemakkelijk te verbouwen rijstsoort met een hoge opbrengst, en minstens zo belangrijk: superieur in rijke, romige risotto's .

De korrel heeft een voor een superfino rijst zeer hoog amylosegehalte en is daardoor vormvast. Hij is net als de niet op de site beschreven Ribe erg geschikt voor de bereiding van risotto's, beter dan Carnaroli of Vialone Nano die door hun hoge amylosegehalte een steviger bite hebben. De rijst laat zich goed combineren met andere smaken. Daardoor is ze bij uitstek geschikt voor het maken van romige risotto's.

Door het relatief lage amylosegehalte neemt de korrel gemakkelijker vocht op dan een Vialone of Carnaloni, die beide een zeer hoog amylosegehalte hebben. Wees er daarom attent op de rijst niet te overkoken, waarbij hij papperig en plakkerig wordt. De Baldo verdraagt goed even te rusten alvorens opgediend te worden.

Er is ook volkoren Baldo. Net als andere volkoren rijsten dient deze goed gewassen en gespoeld te worden om ongerechtigdheden te verwijderen. Doe de rijst in koud water en kook haar zo'n 35 minuten, liefst tot alle water opgenomen of verdampt is. Laat de rijst vervolgens enkele minuten staan.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

  • Vochtratio: 3,0 (dl vocht per 100 gram rijstkorrel)
  • Kooktijd: 14-16 min
  • Zetmeel:
  • Amylose: 20,5%

Baldo is niet alleen voor risotto geschikt, maar een veelzijdige rijstsoort, om al dente te eten, en zeer geschikt om timbaaltjes mee te maken.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar onbereide rijst bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%)

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De Baldo is geboren in 1967, althans toen is de Baldo ingeschreven in het Registro Varietale Nazionale. Is een rijst 'in opkomst', als opvolger van de Race 77.

Aan het einde van de 90'er jaren is de Baldo net als de Ribe en de Rocca, twee andere Italiaanse rijstsoorten, in Turkije geïntroduceerd. Het westen van Anatolië heeft een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van de Italiaanse rijstgebieden. Baldo is zo populair in Turkije dat hij vaak zonder verdere soort-vermelding als Turkse rijst in de handel wordt gebracht.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

360
kcal
( 1506,2 kJoule)
6,6
gram
eiwitten
79,3
gram
koolhydraten
0,6
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
126
mg
omega-6
Vitamines
0,1
mg
vitamine B1
1,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
9
µg
vitamine B9
Mineralen
9
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
86
mg
kalium
35
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
108
mg
fosfor
1,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Baldo | Wikipedia (IT) New rice varieties in the Aegaan region of Turkey | Turkish Journal of Field Crops, 2012, 17(1) pp 74-77 Riso di Pavia | Camera di commercio Pavia Baldo | Riso del Delta del Po