top
Venere
Oryza sativa venere
Venere
 
Riso Venere

Venere®

Italiaanse zwarte rijst

De zwarte Venere heeft een glanzend, gepigmenteerde middelgrote rijstkorrel, en een aroma dat doet denken aan vers brood. Dat aroma komt vrij zodra de rijst gekookt wordt. Het is anders als de meeste rijstsoorten in Italië een rijst van het type Oryza sativa indica.

De oorspronkelijke Venere is in 1997 in Vercelli ontstaan uit een conventionele kruising tussen een Aziatische zwarte rijst en een variëteit uit de Povlakte. Door kruisen zijn uit deze eerste zwarte Italiaanse rijst diverse rode en zwarte rijstvariëteiten ontstaan, zoals de Nerone, Artemide, Violet, Nero Beppino en de Otello

De Venere heeft een zwart kaf (de buitenste laag van het pericarp), maar een witte kern, en wordt om de geliefde zwarte kleur en het bijzondere aroma uitsluitend als volkorenrijst aangeboden (riso integrale). Venere draagt het logo Filiera Riso Venere, dat staat voor het in 2017 opgerichte label dat de 150 bedrijven die de Venere verbouwen en gebruiken (zoals restaurants) mogen gebruiken om de authenticiteit van de rijst te duiden.

De Riso Venere is ontwikkeld door Sardo-Piemontese-sementi, afgekort Sa.Pi.Se, een landbouwcoöperatie van tien Sardijnse en Piemontese rijstboeren. Alle Venere-rijst wordt in één en dezelfde rijstmolen verwerkt. De is eigendom van de corporatie. Filiera riso Venere® en Venere® zijn geregistreerde handelsmerken.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De richtprijs van Venere is € 3,00 voor een verpakking van 500 gram (parboiled, merk Gallo).  de vacuumblokken van Falasco, onder meer te koop bij Eataly, kosten € 3,40 (500 gram) respectievelijk € 5,80 per kilogram.

Culinair gebruik en bereiding

Deze zwarte rijst leent zich uitstekend voor meer exotische gerechten, combinaties met vis en schaaldieren.

De kooktijd bedraagt 45 minuten of 25 minuten wanneer de rijst vooraf (nachtje) in koud water geweekt is, een trucje dat bij alle volkoren rijst werkt trouwens. De rijst is gaar wanneer het kaf los komt van het graan. Voorgekookte (parboiled) Venere is na 18 minuten gaar.

Van het volkoren meel wordt koek, brood en pasta gemaakt.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Rijst is in zijn originele, gesloten verpakking gemiddeld 24 maanden houdbaar. Bewaar de rijst na opening bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%).

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De zwarte Venere is geïnspireerd op de zwarte rijstsoorten uit China, waar zwarte rijst al bijna 5.000 jaar wordt verbouwd. Vanwege de hoge prijs was zwarte rijst in China voorbehouden aan de keizer en zijn hof.

De Venere is gevormd uit ronde Hermes-rijst en zwarte Artemis. Hij is in 1997 op de markt gekomen. De naam betekent Venus en is tevens een samentrekking van de Vercelli, waar het Centro Ricerche Sapise is gevestigd dat de rijstvariëteit heeft ontwikkeld, en de kleur (nere). Venere wordt zowel in de provincies Vercelli en Novara in de Piemonte verbouwd als in de provincie Orestano op Sardinië.

De rijst is in de rijstregio Vercelli ontwikkeld, afgestemd op de Italiaanse omstandigheden door een specialist in Chinese hybriden dr. Wang Xue Ren in opdracht van get Sa.Pi.Se.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De zwarte kleur is afkomstig van anthocyanen, dezelfde kleurstof die ook verantwoordelijk is voor de paarsrode rode kleur van gewassen als rode kool, aubergine, kers en (rode) druif. Anthocyanen zijn anti-oxidanten zijn.

Samenstelling per 100 gram rauw product

362
kcal
(1515 kJoule)
7,4
gram
eiwitten
76,2
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan suikers
3,4
gram
vezels
2,7
gram
vet
½
gram
verzadigd
1
gram
enkelvoudig onverzadigd
1
gram
meervoudig onverzadigd
41
mg
omega-3
918
mg
omega-6
Vitamines
0,4
mg
vitamine B1
(36,4% ADH)
4,3
mg
nicotinezuur
(26,9% ADH)
1,5
mg
pantotheenzuur
(25% ADH)
½
mg
vitamine B6
(35,7% ADH)
20
µg
foliumzuur (B9)
(10% ADH)
Mi neralen
33
mg
calcium
0,3
mg
koper
1,8
mg
ijzer
268
mg
kalium
143
mg
magnesium
3,7
mg
mangaan
4
mg
natrium
264
mg
fosfor
10
µg
selenium

Bronvermelding update maart 2020

Filiera Riso Venere®: il riso nero garantito made in Italy | SA.PI.SE. Coop. Agricola L'etichetta di Venere | Dario Bressanini, Scienza in cucina Riso Venere | SA.PI.SE. Coop. Agricola Black Venere | Cascina Brarola Venere riso | Wikipedia (IT) Rice, brown, medium-grain, raw, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com