top
Vialone nano Mantovano
Italiaanse rijst
Vialone nano Montavono
De Italiaanse vialones
Vialone nano Mantovano

Vialone nano Mantovano

De Vialone nano is een in het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde Italiaanse culivar van de Oryza var japonica. De rijstkorrel is een semifino, met een vrij dikke kern die veel vocht op kan nemen.

Één van de plaatsen waar Vialone nano wordt verbouwd, is Mantua, in het bijzonder in het gebied aan de linkeroever van de de rivier de Mincio, een gebied dat 'de rijststraat' wordt genoemd (Strada del riso). Het is een kleiner rijstgebied dan dat van Verona, waar de Vialone nano Veronese wordt verbouwd, een sinds 1996 beschermde soort (IPG).

De rijstteelt op de domeinen van de machtige familie Gongaza dateert uit het begin van de zestiende eeuw. Alleen al in de Sinistra Mincio werden rond het midden van de achttiende eeuw meer dan 2.600 hectare rijst (8.300 biolche) verbouwd. De oudste nog bestaande paddies in de provincie Mantua bevinden zich tussen de dorpen Stradella en Villa Garibaldi. In 1765 kreeg Francesco Galeotti het recht om het water van het kanaal van Tartagliona te gebruiken voor de bevloeiing van deze paddies.

In 2003 is de Associazione Strada del Riso e dei Risotti Mantovani opgericht om voor de rijstteelt aan de Mincio net als voor de Veronese Vialone Nano Europese erkenning te krijgen. Sinds 2007 organiseert zij elk jaar in oktober de Fiera Del Riso Vialone Nano Mantovano. Het evenement duurt maar liefst 18 dagen.

Practische zaken

Culinair gebruik en bereiding

Vialone Nano wordt gebruikt in Venetiaanse risotto's die op de klassieke manier bereid worden, maar vloeiend(all'onda) gehouden worden of in de befaamde 'risotto alla pilota', een Mantuese klassieker.

Vialone Nano combineert uitstekend met paddestoelen en met groenten als pompoen en asperge en met vlees.

  • Vochtratio: 3,5-4,0 (dl vocht per 100 gram rijstkorrel)
  • Kooktijd: 13-15 min
  • Zetmeel:
  • Amylose: 23,9%

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Rijst is in zijn originele, gesloten verpakking gemiddeld 24 maanden houdbaar. Bewaar de rijst na opening bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%).

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

360
kcal
( 1506,2 kJoule)
6,6
gram
eiwitten
79,3
gram
koolhydraten
0,6
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
126
mg
omega-6
Vitamines
0,1
mg
vitamine B1
1,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
9
µg
vitamine B9
Mineralen
9
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
86
mg
kalium
35
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
108
mg
fosfor
1,2
mg
zink
 

Bronvermelding update mei 2023

Fiera del riso Mantovano | Associazione La Strada del Riso e dei Risotti Mantovani Vialone Nano | Wikipedia (EN/IT) Vialone Nano Mantovano | Sapori del Mantovano Il Vialone Nano Mantovano | Consorzio del Riso Vialone Nano Mantovano in Gustosamente La sfida di Mantova' | Riso Italiano portal