top
Peperbladeren
Piperaceae
Peperbladeren
Overzicht
Betelblad | Piper betle

Peperbladeren

Slechts hier en daar worden de bladeren van peperplanten voor consumptie gebruikt. Veruit de bekendste is het betelblad, dat in de "oriënt" als wrap van de opwekkende betelnooit wordt gebruikt.

Niet ieder peperblad is blad van de peperplant. In Thailand verkoopt men peperblad, dat als spinazie liefst jong wordt gegeten. Dit blad is afkomstig van de chilipeper (Capsicum annuum), en is anders als je wellicht denkt, niet scherp. De smaak is niet onaardig, een beetje zoetig misschien. Deze bladeren worden dahon ng sili genoemd (Thais, betekent chilipeperblad) of sili labuyo, op zijn Philippijns.

Hoewel ook het blad van de zwarte peper eetbaar is, heeft dit blad geen culinaire traditie. Dat is wel het geval met het aromatische blad van de Piper auritum of hoja santa (heilig blad). Dit blad wordt gebruikt als wrap voor vleesgerechtjes en in tamales en mole verde, en heeft een complexe anijssmaak. Het chaplublad (Piper sarmentosum) wordt in Vietnam vooral als wrap gebruikt.

Verkrijgbaarheid

Betelblad kun je bij de betere Aziatische supermarkt of toko kopen. Het is niet het enige blad dat in ons land vers wordt verkocht. Incidenteel kun je het ashantiblad tegen het lijf lopen, veelal gedroogd te koop, en Westlandpepers biedt zowel het verse als het gedroogde blad van de hoja santa aan (uit de kas).

Bronvermelding update november 2021