top
Tellicherry peper
Piper nigrum
Tellicherry peper
Indiase pepers
Tellicherry peper - Piper nigrum  © 2020

Tellicherry peper

Tellicherry peper is een aromatische peper, eigenlijk de premium versie van Malabar peper. Hij wordt geproduceerd in Kerala, de bakermat van de peper.

De Indische staten Kerala en Karnataka vormen tezamen de Malabar kust(strook). Een groot deel van dit gebied maakte deel uit van het oude koninkrijk Keralapoutra, waar eerst de Portugezen, naderhand de Hollanders (zeventiende eeuw, de Fransen en de Britten hun invloed deden gelden. Het was 3.000 jaar voor Christus al een belangrijk handelscentrum, en kent daardoor een zeer gemêleerde bevolking. Het staat bekend als de bakermat van de peper en de peperhandel.

Om een Tellicherry peper te zijn, moet een peperkorrel niet alleen uit de streek rond Tellicherry komen, ze moeten ook 4,25 mm of groter zijn. Alleen dan komen ze in aanmerking (GI) voor de benaming Tellicherry Garbled Extra bold. Slechts 10% van de oogst is dat. Daarvan is een gedeelte zelfs groter dan 4,75 mm, een premium die voluit (GI) Tellicherry Garbled Special Extra bold wordt genoemd. De 90% van de oogst die niet aan vorenstaande criteria voldoet, wordt Malabar peper genoemd. Beide vallen onder dezelfde geografische bescherming van 2006.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Algemeen verkrijgbaar in de gespecialiseerde winkel. Let wel op, er wordt gretig gebruik gemaakt van de hoogste kwalificatie Tellicherry, gebruikmakend van de onbekendheid van de consument met de betekenis daarvan. Zie je een Tellicherry met duidelijk verschillende formaten besjes door elkaar, weet je dat je Malabarpeper koopt.

De naam is via de Indian Spice Board beschermd op grond van de GI-Act (beschermde geografische indicatie), net als Malabar peper, de Alleppey kardemom en de Byadagi en Guntur Sannam chili's.

Culinair gebruik en bereiding

Het aroma is citrusachtig. Tellicherry peper wordt gebruikt bij de bereiding van rood vlees, zoals steaks. Een beroemd gerecht met Tellicherry peper is Thalassary byriany, gemaakt van (kortkorrelige) Khaima/Jeerakasala rijst.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De peper is minstens tot drie jaar na oogsten houdbaar, mits droog en donker bewaard. Houd u aan de bewaartermijn, peper verliest gaandeweg haar aroma.

Geschiedenis van de Tellicherry peper

De Tellicherry peper komt uit het noordelijk deel van Kerala, noordelijk van Kochi, en is vernoemd naar Thalassery, een kleine havenstad, die onder Britse vlag Tellicherry heette. Thalassery is millennia lang één van de havensteden geweest van waaruit de specerijenhandel met China en het westen heeft plaats gevonden.

Thalassery heeft een kernfunctie voor de regio's Chirakkal, Kadathanad en Kottayam aan de Arabische zee. De stad lag op het eindpunt van de Perya pas, waarlangs producten vanuit de heuvels van Coorg en Wayanad werden aangevoerd. De stad lag bovendien op een strategische plek, wat hem dubbel aantrekkelijk maakte voor Arabische en Europese specerijenhandelaren, waardoor de stad een smeltkroes van culturen is geworden.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Peper is rijk aan vitamine C, mineralen (mangaan, ijzer en koper) en phytosterol (55 mg per 100 gram)

Samenstelling per 100 gram rauw product (gedroogd, zwart)

255
kcal
( 1066,9 kJoule)
11
gram
eiwitten
64,8
gram
koolhydraten
26,5
gram
vezels
0,6
gram
waarvan suikers
3,3
gram
vet
1
gram
verzadigd
1
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,1
gram
meervoudig onverzadigd
160
mg
omega-3
970
mg
omega-6
Vitaminen
99,7
µg
vitamine A
(12% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
1,1
mg
nicotinezuur
(7% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(6% ADH)
164
µg
vitamine K
(219% ADH)
mineralen
437
mg
calcium
1,1
mg
koper
28,9
mg
ijzer
1259
mg
kalium
194
mg
magnesium
5,6
mg
mangaan
44
mg
natrium
173
mg
fosfor
3,1
µg
selenium
1,4
mg
zink
 

Bronvermelding update juni 2020

Two Kerala pepper varieties to get GI tags | R. Ganguli, May 2007 The economic times Black pepper Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Tellicherry peper | D. Marie-Vivien, The Protection of Geographical Indications in India 2015 Sage New delhi, ISBN 9789351502746 GI Malabar and Tellicherry pepper | GI-Application No 49, Indian Spice board