top
Timiz
Kaapse lange peper
Timiz
 
Kaapse lange peper - Piper capense © 2022

Timiz

Kaapse lange peper

Onder de naam 'timiz' wordt in Ethiopië de gedroogde Kaapse lange peper verkocht. Een lange peper met een compleet andere smaak dan de Aziatische lange pepers, en een belangrijke smaakbepaler in de Ethiopische keuken.

Timiz heeft net als de meeste andere lange pepers een aarvormige bloeiwijze. Aan de spilvormige aar vormen zich bol- tot eivormige steenvruchtjes van 2 - 4 mm lang, elk met één zaadje. De associatie met wilgenkatjes is voor de hand liuggend. De 'katjes' worden, anders als die van de Aziatische lange pepers, geplukt met de vrij lange steel eraan. Deze wordt niet verwijderd, de peper wordt met steel en al gedroogd.

De manier van drogen is onderwerp van discussie. Zongedroogde timiz zou de beste kwaliteit zijn, omdat de kleur en het aroma bij deze methode het best behouden zouden worden. daar tegenover staat dat in de zon drogen moeilijk gecontroleerd kan plaats vinden, en bij ongunstige weersomstandigheden zo twee tot drie weken in beslag kan nemen. Een risicovolle (variërend van bederf tot te sterke droging) en arbeidsintensieve operatie, waardoor boeren/verzamelaars in Ethiopië het verkiezen om de pepers boven vuur te drogen. Niet alleen gaat dat aanzienlijk sneller - het droogproces wordt teruggebracht tot een drietal dagen - het proces is ook beter onder controle te houden.

Aan de andere kant van de medaille staat, dat de peper zijn rode kleur verliest, en het rookaroma onmiskenbaar aanwezig is. Dat hoort bij een timiz-peper, al zullen liefhebbers de niet-gerookte versie prefereren.

Kaapse lange peper bevat minder piperine dan de Indische en Javaanse lange peper, en is daardoor beduidend minder scherp. Echter, ook de zoete tonen ontbreken. Smaak- en geurbepalend zijn kamfer, menthol en tabaksblad. Kaapse lange peper is zodoende niet zonder meer te vervangen door een Aziatische lange peper, niet zonder de krachtige smaakaccenten van timiz te compenseren, zoals door toevoeging van (extra) nootmuskaat, of ehuru.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Deze lange peper is verkrijgbaar onder de Zuid-Afrikaanse benaming Kaapse bospeper of Kaapse lange peper (poivre long du Cap of d'Afrique), en onder de Ethiopische naam timiz.

Culinair gebruik en bereiding

Timiz (de Ethiopische benaming) wordt onder meer gebruikt in het (Ethiopische) kruidenmengsels berbere, en mekelesha, het kruidenmengsel dat in het bijzonder in rode wots wordt gebruikt (bevat korarima, komijn, kruidnagel, zwarte peper, gember, kaneel en timiz).

slotregel

Bronvermelding update november 2022

A study case on Timiz (Piper Capense) | Marion Avril Supagro, Institute des Régions chaude, avril 2008 A study case on Timiz (Piper Capense) | M. Avril, Institut des régions chaudes SupAgro, 2008 Ethiopia Piper capense | Southern Africa biodiversity explorer Piper capense | Flora of Zimbabwe