top
Parelgierst
Cenchrus americanus
Parelgierst
 
PARELGIERST AREN | Pennisetum glaucum

Parelgierst

Van alle gierstsoorten is parelgierst de meest verbreide soort. Net als vogelgierst is parelgierst een belangrijk graan in India en het Afrikaans continent. Parelgierst wordt vooral verwerkt tot meel.

Parelgierst is een eenjarig gras, dat meer dan menshoog hoog kan worden, in een range van 1,2 meter tot 3,5 meter. De plant wortelt diep, de wortels kunnen meer dan drie meter diep doordringen op zoek naar het grondwater. Het merendeel van de wortelmassa bevindt zich overigens in de bovenste 10 cm van de wortel. Parelgierst groeit in gebieden waar de neerslag jaarlijks 100-900 mm bedraagt, en kan als geen ander gewas tegen droogte. De plant stelt weinig eisen aan de bodemgesteldheid. Het wortelstelsel is al even stug, dat wil zeggen niet met de hand uit de grond te trekken.

De stengels hebben een doorsnede van 1-3 cm, met donkergroene bladeren zijn 20-100 cm lang en 8-80 mm breed, afhankelijk van de grootte van de plant. De parelgierst draagt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen bevinden zich onder de vrouwelijke aan de aren. De zaadhoofden zijn cylindrisch en worden 10-60 cm lang. Iedere 'aar' bevat 1.000-3.000 zaden met een doorsnede van 3-5 mm. Het duizendtalgewicht van de gedroogde zaden bedraagt 7,1 gram.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

Parelgierst wordt vooral tot meel verwerkt en net als andere meel gebruikt voor het bereiden van brood. Voorbeelden daarvan zijn de Indiase roti's. Van de mout wordt in sommige Afrikaanse landen een ondoorzichtig bier te maken.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gierst is goed houdbaar. Doordat de zaadjes zo klein zijn, drogen ze snel en volledig. Dat maakt gierst een uitgelezen gewas in gebieden waar een gewas als maïs snel aan bederf onderhevig is. In sommige landen wordt het gebruikt als een belangrijke reserve voor als andere zaden verloren gaan.

Oorsprong en verspreiding

De geschiedenis van de teelt van parelgierst voert terug tot de prehistorie. Het bewijs dat de teelt van parelgierst 2.500 jaar voor Christus is begonnen in de Sahel-zone is in 2007 gevonden in de Tilemsi vallei in het noordoosten van Mali. Enkele eeuwen later treffen we parelgierst ook aan in India van waar uit het zich snel verbreidde over het Indiase subcontinent.

Parelgierst groeit op grote schaal in de drogere gebieden van westelijk en centraal Afrika, zoals in het noorden van Nigeria, waar het in Borno en Yobe hoofdvoedsel is. De gierst doet het daar beter dan andere gewassen vanwege de sterk wisselende weersomstandigheden.

Parelgierst maakt 50% van de totale productie van giersten uit. Het wordt op meer dan 26 miljoen hectare land verbouwd, niet alleen in ontwikkelingslanden, ook in Oost-Europa, Klein-Azië, tropisch Azië van het Indiase subcontinent tot China, de Caraïben, Australië, Zuid-Amerika (Brazilië) en de Verenigde Staten. Goed voor in totaal 15–25 millioen ton zaad, waarvan in Afrika de groostte producent Nigeria is met ruim 3 miljoen ton, en marktleider india, met 5,5 miljoen ton.

De opbrengst van parelgierst is sterk afhankelijk van de omstandigheden, en kan tot wel 5.000 kilogram per hectare bedragen. Gemiddeld zal de opbrengst (veel) lager zijn.

Taalkundige aspecten, etymologie

Nomenclatuur

De officiële botanische benaming volgens de ITIS-standaard is Cenchrus americanum (L.) Morrone, gepubliceerd in Annals of Botany 106: 127. (2010)

Populaire benaming

Benamingen in diverse talen

engels
 
pearl millet, bulrush millet
frans
millet a chandelle
italiaans
miglio perlo
spaans
mijo perlo
duits
perlhirse
hindi (india)
bajra, kambu
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
yu gu
kantonees
 
 

Duurzaamheid

In het kader van het project "Adapting agriculture to climate change" wordt getracht voor 29 gewassen programma's te ontwikkelen om ze beter of nog beter bestand te maken tegen klimaatveranderingen. daaronder gierst. Deze programma's zijn geïnitieerd door de Millenium Seed Bank en de Global crop diversity trust.

Het omschakelen van tarwe- en rijstteelt naar gierstteelt draagt bij aan de CO2-reductie. De natte rijstbouw zorgt voor de uitstoot van methaan, terwijl tarwe voedingsrijke grond vergt en gevoelig is voor ziekten. Gierst is het minst gevoelig voor droogte, vraagt het minst van de bodem en is weinig gevoelig voor ziekten, en plagen.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Wanneer de parelgierst onder extreme omstandigheden groeit, kan het groei- of koudestress ondervinden en daardoor veel nitraat bevatten. Dat is ook het geval wanneer de plant groeit op nitraatrijke bodem, denk aan (over)bemesting.

Samenstelling per 100 gram rauw product

378
kcal
(1585 kJoule)
11
gram
eiwitten
72,9
gram
koolhydraten
8,5
gram
vezels
4,2
gram
vet
0,7
gram
verzadigd
0,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,1
gram
meervoudig onverzadigd
118
mg
omega-3
2015
mg
omega-6
Vitaminen
0,4
mg
vitamine B1
(36,4% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21,4% ADH)
4,7
mg
nicotinezuur
(29,4% ADH)
0,8
mg
pantotheenzuur
(13,3% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(28,6% ADH)
85
µg
foliumzuur (B9)
(42,5% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
0,9
µg
vitamine K
(1,2% ADH)
mineralen
8
mg
calcium
0,7
mg
koper
3
mg
ijzer
195
mg
kalium
114
mg
magnesium
1,6
mg
mangaan
5
mg
natrium
285
mg
fosfor
2,7
µg
selenium
1,7
mg
zink

Bronvermelding update maart 2022

Cenchrus americanus (L.) Morrone | Gbif ITIS geraadpleegd op 27 maart 2022 Pennisetum glaucum (L.) R.Br. | Global partnership for plant conservation, World Flora Online (2020) geraadpleegd op 27 maart 2022 Cumbu (Pennisetum glaucum) | TNAU agritech portal Post harvest technology Nutritionfacts Millet oncooked | Nutritiondata.self.com Gerst | Etymologiebank M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch woordenboek van het Nederlands Pearl millet | Wikipedia (EN/NL) Pennisetum glaucum | Tropical forages Pennisetum glaucum | Kew Royal botanic gardens Pennisetum glaucum | Plants for a future 4500 year old domesticated pearl millet | K. Manning, 2007 Journal of archeological science vol 38, issue 2 pp 312-322