top
Roggekorrel
Secale cereales
Roggekorrel
Recept(en) met rogge
ROGGE

Roggekorrels

Rogge is een bedekte graansoort, waarbij de kafjes net als bij tarwe en rijst met de korrel vergroeid zijn. Net als bij tarwe en rijst worden de korrels tijdens het 'pellen' geraspt.

De roggekorrel bestaat voor 20 à 25% uit voedingsvezels, rond 3-4%

Roggemeel is grijs van kleur, gebuild roggemeel (roggebloem) wit. Omdat rogge minder gluten bevat dan tarwe, rijst het minder, en vormt het een steviger brood. Rogge bevat ruim twee maal zo veel als tarwe pentosanen (6-8%), welke rogge een groot waterbindend vermogen geven, waarmee het ontbreken van een glutenskelet deels wordt gecompenseerd. De pentosanen zorgen ervoor roggebrood langzaam veroudert, en daardoor goed houdbaar is. Lees meer hierover in het artikel over pentosanen.

Practische zaken

Verkrijgbaarheid en gebruik

Rogge is net als andere granen in diverse gradaties te koop, van korrel tot bloem. De korrel kan op eenzelfde wijze als rijst gebruikt worden, de gebroken korrel (gries) wordt gebruikt bij de bereiding van roggebrood en 'Pumpernickel'.

In Oostenrijk is kiembrood heel populair, zijn er zelfs gespecialiseerde 'kiembakkers'. Roggekiembrood, vergelijkbaar met ons Brabantse roggebrood, maar dan van gekiemde granen, zie je ook bij onze directe oosterburen, in de bo=vorm van Essener Keimbrot.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Rogge is niet geheel vrij van gluten, en wordt over het algemeen niet verdragen door mensen met gluten-intolerantie.

Deze voedingswaardetabel heeft betrekking op al dan niet gebroken, maar ongemalen roggegraan. Voor roggemeel en -bloem verwijzen wij naar de tabel in het desbetreffende artikel.

Samenstelling per 100 gram rauw product (graankorrel)

335,0
kcal
(1402,6 kJoule)
14,8
gram
eiwitten
69,8
gram
koolhydraten
1,0
gram
waarvan suikers
14,6
gram
vezels
2,5
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,1
gram
meervoudig onverzadigd
157,0
mg
omega-3
958,0
mg
omega-6
Vitaminen
3,6
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(20,0% ADH)
4,3
mg
nicotinezuur (B3)
(26,9% ADH)
1,5
mg
pantotheenzuur
(25% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(20,0% ADH)
60,0
µg
foliumzuur (B9)
(30% ADH)
30,4
mg
choline
 
0,3
mg
vitamine E
(2,5% ADH)
5,9
µg
vitamine K
(7,9% ADH)
mineralen
33,0
mg
calcium
0,5
mg
koper
2,7
mg
ijzer
264,0
mg
kalium
121,0
mg
magnesium
2,7
mg
mangaan
6,0
mg
natrium
374,0
mg
fosfor
35,3
µg
selenium
3,7
mg
zink

Bronvermelding update december 2020

Vavilovian mimicry | Wikipedia (EN/FR) Secale cereale | Wikipedia (EN/NL/FR) Triticale | Wikipedia (DU) Rye, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Secale cereale | Flora van Nederland Rogge | Etymologiebank diverse bronnen Rye | Chr. Cumo Foods that Changed History 2015, ABC-CLIO, Santa Barbara, California, ISBN 978-1-4408-3536-0 Secale africanum | FAO Ecocrop Secale strictum subsp. africanum | Red list of South African plants