top
Pomodoro San Marzano
Groente (Solaneceae)
SAN MARZANO
foto-galerij foto-galerij foto-galerij
SAN MARZANO

DE SAN MARZANO TOMAAT

De San Marzano tomaat is dunner en puntiger dan de Roma tomaat. Het is een vlezige(r) tomaat, met weinig zaad. De smaak is sterker, zoeter en minder zuur dan de Roma.

De beste San Marzano tomaten groeien al sinds 1770 in de regio Sarnese Nocerino, in San Marzano sul Sarno om precies te zijn, beroemd om zijn vruchtbare bodem aan de voet van de Vesuvius. De tomaat is sedert 1996 voorzien van het Europese DOP-label Denominazione d'Origine Protetta.

De teelt van de San Marano is duur ten opzichte van andere tomatensoorten, en dat maakt deze tomaat exclusief.

Door hun dikke, smaakvolle, minder zure vlees en doordat ze minder zaad bevatten, zijn San Marzano bij uitstek geschikt om te conserveren. De pelato San Marzano is heel vormvast, calorie-arm (waterrijk) en rijk aan vitamine A, B ,C en lipoceen. Redenen te over voor de Associazone verace Pizza Napoletana om deze tomaat voor te schrijven in de echte Pizza Napoletana.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De geconserveerde San Marzano kan, eenmaal geopend, in de koelkast bewaard worden maar moet dan binnen een paar dagen gegeten worden.

GESCHIEDENIS

Het eerste tomatenzaad zou in Italiƫ zijn aangekomen in 1770 als een geschenk van het Koninkrijk van Peru aan het Koninkrijk van Napels om in San Marzano gezaaid te worden. Uit dit eerste zaaisel is de "Pomodoro S. Marzano dell'Agro Sarnese-Nocerino" ontwikkeld tot een eigen ecotype.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Net als de andere leden van de Nachtschadefamilie bevat tomaat solanine, giftige glycoalkaloïden. Maar in tegenstelling tot de aardappel, een potentië solanine-bom, kan een tomaat uitstekend rauw gegeten kunnen worden.

De hoeveelheid solanine in tomaten is kleiner (0,5 mg per 100 gram bij rijpe en 50 mg per 100 gram bij onrijpe tomaten) als in aubergines, waarvan je er meer dan 35 (overeenkomend met 480 mg solanine) moet eten wil er sprake zijn van gezondheidsrisico.

Het pigment van rode tomaten bevat licopeen, een krachtige natuurlijke anti-oxidant. Licopeen komt zowel in de vrucht voor als in bereidingen. Daarnaast bevatten tomaten caroteen, anthocyanine en andere antioxidanten. Afhankelijk van de veredeling kunnen tomaten grote hoeveelheden vitamine A en C bevatten.

Blauwe tomaten bevatten tweemaal zoveel anthocyanine als andere soorten. Deze zijn om hun gezondheidsbevorderende eigenschappen in Oregon, Amerika veredeld. Zeker niet om hun smaak.

Samenstelling per 100 gram rauw product

18
kcal
( 75,3 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
3,9
gram
koolhydraten
2,6
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
3
mg
omega-3
80
mg
omega-6
VITAMINES
833
µg
vitamine A
0,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
15
µg
vitamine B9
12,7
mg
vitamine C
½
mg
vitamine E
7,9
µg
vitamine K
MINERALEN
10
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
237
mg
kalium
11
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
5
mg
natrium
24
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Know what you eat | Voedingswaardetabel Nutritiondata (website) Beschermde benamingen | Department for agriculture and rural development EU The king of all tomatoes | Delallo Concorzio San Marzano | Belangenorganisatie San Marzano The Products of Vesuvio | Parco Nazionale del Vesuvio