top
Khorasan
Triticum turanicum
KHORASAN
KHORSAN-PRODUCTEN OP DEZE SITE
KORASANTARWE | TRITICUM TURGIDUM CONVAR TURANICUM
KAMUT ®

Khorasantarwe

Triticum turgidum convar turanicum

Khorasantarwe is beter bekend als Kamut, wat een merknaam is, en geen soortnaam. Het is een harde tarwe, met een notige smaak van het type emmer.

Khorasan-tarwe is een oud tarwesoort van het tetraploïde type, met 28 chromosomen. Tot dit soort behoren oude tarwesoorten zoals emmer en ethiopische blauwe tarwe en moderne variëteiten harde tarwe, de durums. Ze wordt onder meer gebruikt voor het maken van pasta en bulgur.

Deze tarwe heeft een rijke nootachtige smaak. Sinds 1990 staat Khorasan-tarwe onder de historische naam Kamut geregistreerd als handelsmerk van Kamut International Ltd uit de Verenigde Staten.

Het is een eenjarig gewas (gras), dat ten opzichte van andere tarwes rijk aan proteïnen en vitaminen is, en alleen biologisch verbouwd wordt. Naast deze kamut wordt op verschillende plekken in het Middenoosten en Europa Khorasantarwe verbouwd, maar deze mag de naam kamut niet voeren.

Oorsprong en verspreiding

De oorsprong van de Khorasantarwe is onduidelijk, behalve zijn jongste herontdekking dan. Het verhaal gaat dat er korrels van dit graan in het graf van Tutanchamon lagen, wat het de bijnaam 'Tut-tarwe' heeft opgeleverd.

Zeer waarschijnlijk is khorasan en graansoort geweest dat alleen op kleine schaal verbouwd is in het Middenoosten en Centraal Azië. Een Amerikaans piloot ontdekte het graan 1949 in Egypte, en verrast als hij was door de grote korrel, nam hij er wat van mee naar Montana in de Verenigde Staten.

Er gebeurde aanvankelijk niets. Het graan raakte zelfs uit de belangstelling, tot twee handelaren er eind jaren zeventig brood in zagen en het cultiveren ervan opstartten. In 1990 registreerden zij de tarwe onder het handelsmerk Kamut, en sindsdien mag deze herontdekking van de Khorasantarwe bogen op een meer dan warme belangstelling.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam Khorasan verwijst naar een historische regio in Afghanistan en het noordoosten van Iran. Het graan wordt ook reuzengraan genoemd, omdat de korrel tweemaal zo groot is als die van hedendaagse tarwe.

De khorasankorrel heeft de bijnaam kamelentand.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  KAMUT

Er is veel aandacht voor de vergelijking van Kamut met 'normale' tarwe. Het verschil, moet gezegd, wordt nogal overdreven.

Feitelijk staat het onderzoek nog maar in de kinderschoenen, en geven de cijfers weinig houvast voor de hardnekkige gezondheidsclaims: ". . given the limited number of human trials, it is not possible to definitely conclude that ancient wheat varieties are superior to all modern counterparts in reducing chronic disease” (M. Dinu 2018).

337,0
kcal
(1411,0 kJoule)
14,7
gram
eiwitten
70,4
gram
koolhydraten
52,4
gram
zetmeel
8,2
gram
waarvan suikers
9,1
gram
vezels
2,2
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,6
gram
meervoudig onverzadigd
47,0
mg
omega-3
569,0
mg
omega-6
Vitaminen
3,3
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,6
mg
vitamine B1
(54,5% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
6,4
mg
nicotinezuur (B3)
(40% ADH)
0,9
mg
pantotheenzuur
(15% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(20,0% ADH)
113,0
mg
choline
 
0,6
mg
vitamine E
(5% ADH)
1,8
µg
vitamine K
(2,4% ADH)
Mineralen
24,0
mg
calcium
0,5
mg
koper
4,4
mg
ijzer
446,0
mg
kalium
134,0
mg
magnesium
2,9
mg
mangaan
6,0
mg
natrium
386,0
mg
fosfor
69,3
µg
selenium
3,7
mg
zink

Bronvermelding update januari 2020

 Ancient wheat species and human health: Biochemical and clinical implications | M. Dinu e.a. Journal of Nutritional Biochemistry 52 (2018) 1–9  Health studies Kamut wheat versus modern wheat | Oldways whole grains council uit 2017  Do ancient types of wheat have health benefits compared with modern bread wheat? | Petrr R. Shewry e.a. ournal of cereal science, 79, 469–476. doi:10.1016/j.jcs.2017.11.010  Characterization of Khorasan wheat (Kamut) and impact of a replacement diet on cardiovascular risk factors | F. Sofi e.a. European journal of clinical nutrition vol. 67,2 (2013): 190-5. doi:10.1038/ejcn.2012.206  Kamut, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata op Self.com (link verouderd, tabellen door Self opgeheven - zoek brongegevens op de USDA-site : https://fdc.nal.usda.gov/food-search )
slotregel