top
Gedroogde geelwortel
Curcuma longa
Geelwortel
 
GEDROOGDE GEELWORTEL | CURCUMA LONGA

Gedroogde geelwortel

Om geelwortel beter houdbaar en verwerkbaar te maken, wordt het gedroogd om al dan niet vermalen te worden tot kurkumapoeder. Gedroogde kurkuma is verkrijgbaar in de vorm van brokjes en in de vorm van hele wortelstokjes.

Gedroogde kurkuma wordt gemaakt door de verse wortels na ze gedurende 30-45 minuten gekookt te hebben, in ovens te drogen.

Het grote voordeel van het gebruik van gedroogde geelwortel boven het gebruik van verse, is dat je daarmee ontkomt aan knoeiboel die het schillen en/of raspen van verse geelwortel met zich meebrengt. Omdat de wortel gedroogd is, heb je twee opties: je laat de geelwortel meekoken of -sudderen zodat het kan rehydrateren, of je maalt of raspt het, zodat je het als rasp of poeder kunt gebruiken.

Kurkumapoeder is een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische keuken, maar ook in de Indiase keuken, waar het verwerkt wordt in veel curries en masala's. Het poeder geeft kleur en heeft een milde maar hartige smaak. De kleur geel-oranje tot oranje dankt het poeder aan de cucurmine die de wortel bevat. Pure curcumine wirdt als kleurstof in de voedingsindustrie gebruikt, en heeft E-nummer 100.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Gedroogde kurkuma is gewoonlijk in de Indonesische speciaalzaak verkrijgbaar.

Culinair gebruik en bereiding

Gedroofde kurkuma en kurkumapoeder verdienen voor velen de voorkeur boven verse wortel, die wel veel smaakvoller is. Voor gebruik in kruidenmengsels verdient het poeder de voorkeur boven de vettige, plakkerige wortel. Van gedroogde kurkuma maak je gemakkelijk poeder, zeker wanneer je het vooraf invriest. Maal het met behulp van een koffie- of specerijenmolen. Zeef de grove stukjes uit, en laat het poeder afkoelen voor je het verpakt.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde kurkuma is minstens een jaar houdbaar, zeker voor wat betreft de kleurende werking. De smaak loopt geleidelijk aan terug. Bewaar gedroogde kurkumapoeder daarom op een donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking.

Vertaling gedroogde geelwortel

engels
dried turmeric (root)
frans
curcuma en poudre
italiaans
curcuma in polvere
spaans
cúrcuma en polvo
duits
kurkuma, gelbwurzel puder
hindi (india)
haldi paudar
indonesisch
bubuk unyit
japans
tāmerikku-ko
vietnamees
nghệ nhà
chinees
jiàng huang fěn
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De belangrijkste component van de kurkuma-wortel is curcumine. Het AMC voert een fundamenteel onderzoek uit naar de toepassingsmogelijkheden van deze natuurlijke grondstof bij de behandeling van kankers waarbij een fotodynamische therapie onvoldoende werkt.

Kurkuma is rijk aan vitamine B6, mangaan en ijzer, en bevat veel foliumzuur, vitamine C, magnesium, koper, zink en fosfor.

Samenstelling per 100 gram gedroogde wortel

354
kcal
( 1481,1 kJoule)
7,8
gram
eiwitten
64,9
gram
koolhydraten
21,1
gram
vezels
2,2
gram
waarvan suikers
9,9
gram
vet
3,1
gram
verzadigd
1,7
gram
enkelvoudig onverzadigd
2,2
gram
meervoudig onverzadigd
482
mg
omega-3
1694
mg
omega-6
VITAMINES
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
5,1
mg
nicotinezuur
(32% ADH)
1,8
mg
vitamine B6
(129% ADH)
39
µg
foliumzuur (B9)
(20% ADH)
25,9
mg
vitamine C
(32% ADH)
3,1
mg
vitamine E
(26% ADH)
13,4
µg
vitamine K
(18% ADH)
MINERALEN
183
mg
calcium
0,6
mg
koper
41,4
mg
ijzer
2525
mg
kalium
193
mg
magnesium
7,8
mg
mangaan
38
mg
natrium
268
mg
fosfor
4,5
µg
selenium
4,3
mg
zink
 

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Turmeric | Wikipedia (EN/D/NL) Turmeric, saffron and zedoary | F. Simoons, Food in China, a culturaland historical inquiry, 1991 CRC Press, ISBN 0-8493-8804-X Geelwortel tegen tumoren | AMC Academisch medisch centrum Turmeric | P.N. Ravindran, Turmeric, the genus curcuma, 2007 Taylor and Francis group, ISBN 978-1-4200-0632-2 (eBook)