top
Shísān xiāng
Dertienkruidenmengsel
Shísān xiāng
 
13 KRUIDENPOEDER | WANG SHOUYI

Shísān xiāng 十三香

Dertienkruidenpoeder

Shísān xiāng is een relatief jong kruidenmengsel, ontwikkeld door de specerijenfabriek Wángshǒuyì uit de provincie Henan. Het voegt zich in de prominente gezelschap van het klassieke Chinese 5-kruidenpoeder en het Japanse 7-kruidenpoeder, shichimi togarashi.

Afgezien van de basis, die bestaat uit de vijf kruiden van het 5-kruidenpoeder bevat 13-kruidenpoeder nog acht extra smaakmakers, waaronder de gemalen schil van een tangerine. Het mengsel bevat wat wij noemen geneeskundige kruiden. De manier van mengen is al meer dan 2000 jaar oud. Het dertienkruidenmengsel zou bedacht zijn door een blinde man, die de kruiden op het gevoel doseerde, onder het zingen van een zelfbedacht lied.

Het mengsel van het merk Wang Shouyi bestaat uit: steranijs, szechuanpeper, venkel, kruidnagel en cassia (5-kruidenpoeder), witte peper, komijn, angelica (engelwortel), kaempferol, tangerineschil, kardamom, zoethout, nootmuskaat en laos. Op het pakje staat een afbeelding van de eigenaar van de specerijenfabriek in traditionele (Chinese) moslimkledij.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

Gebruik het mengsel niet in willekeurig welk gerecht, daarvoor is de smaak te prominent. Geliefd is het gebruik in rundvleesgerechten, waarin het rundvlees wordt gekookt of gestoofd, maar ook in roerbakgerechten met rundvlees.

Shisanxiang wordt daarnaast gebruikt in gerechten met rivierkreeft. In Xuji waar men de kreeft, die men xiaolongxia noemt, op grote schaal produceert, hebben de chefs het met 13 xiang xiaolongxia (rivierkreeftjes met een 13-kruidensaus) befaamd hebben gemaakt.

slotregel

Bronvermelding update juli 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Thirteen scented spice powder | Cooking simple chinese food [2014 02 10] Dertienkruidenpoeder | Tokowijzer [2014 02 10] Shanghais famous crayfish dishes | CNN travel