top
Sambar masala
Kruidenmengsel
Sambar masala
MASALA'S EN RECEPTEN
SAMBAR-RECEPTEN OP DEZE SITE
SAMBAR MASALA

Sambar masala

Sambar masala is een specerijenmengsel uit het zuiden van India, verwesterd tot kerrie, dat een veel milder samenstelling heeft en niet geroosterd wordt, en niet zonder meer als vervanger kan dienen.

Deze masala bevat geelwortel, reden waarom kerrie zo geel is. De meeste garam masala's bevatten evenewel geen geelwortel en zijn groen-bruin of bruinig van kleur. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek en van gezin tot gezin. Recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. Meestal worden de kruiden (licht) geroosterd, maar soms ook in de zon gedroogd. Het wordt vaak als laatste toegevoegd om het rijke aroma te behouden.

Sambar masala wordt gebruikt in sambar, een linzengerecht, in kootu en in poriyals.

Ingrediënten

250
gram
rode chilipepers
500
gram
korianderzaad (sabut dhania)
50
gram
geelwortel (virali manjal)
50
gram
kikkererwten (channa dal)
100
gram
duivenerwten (toor dal )
50
gram
zwarte peperkorre (sabut kalimirch)
25
gram
komijnzaad (subut jeera)
50
gram
fenegriek (vendhayam)
1
tl
mosterdzaad

HET RECEPT

De voorbereiding

tekst

De bereiding

Controleer vooral de koriander- en komijnzaadjes op ongerechtigdheden zoals steentjes, en leg deze met de andere specerijen op een thali (van bamboe gevlochten mand) 2-3 dagen in de zon te drogen, de chili's apart.

Maal alle ingrediënten tegelijk fijn in een grinder. Laat het mengsel in krantenpapier afkoelen, en bewaar het in een licht- en luchtdichte pot.

Bewaar de masala op een donkere koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast. Doe voor dagelijks gebruik steeds een beetje over in een kleiner potje. Het mengsel is 5 maanden houdbaar.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord garam masala is een samenvoeging van het indiase woord 'garam' en 'masala' wat kruidenmengsel betekent. Het woord garam verwijst naar het gerecht met die naam.

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Garam masala | Wikipedia (EN) Indian food terms | Spices of India