Het mengsel wordt gemaakt door alle ingrediënten tezamen fijn te malen. De fijngesneden, gedroogde munt in het Turkse mengsel wordt als laatste, dat wil zeggen na het malen, toegevoegd.
Als gevolg daarvan circuleren in de Arabische wereld vele varianten op dit kruidenmengsel, telkens met een iets andere 'touch', maar in basis met dezelfde ingrediënten. Een verwant mengsel is fulful bhrat dat bij de bereiding van Kibbeh wordt gebruikt.
Het kruidenmengsel is daardoor eigen aan de hele Mashriq, de Arabisch sprekende landen ten oosten van Libië (met inbegrip van Israel) en in de Turkse en Koerdische keuken. Daarbuiten zien we een eenvoudige bahārāt (bharat genaamd) in Tunesië. Tunesische bharat bestaat slechts uit gedroogde rozenknoppen, kaneel en zwarte peper. In Turkije wordt bahārāt gebruikt voor het kruiden van kofte en pilafs, en wordt er mint aan toegevoegd.
In de landen aan de Golf van Perzië wordt ook saffraan en gedroogde zwarte limoen (loomi) toegevoegd.