top
Sagne of tajarill
Gesneden pasta
Sagne
 
Sagne

Sagne

Sagne is een typisch voorbeeld van een eenvoudige Italiaanse pasta waarbij het niet om de vorm gaat. Het wordt wel magliatella genoemd, heel vrij vertaald 'beroerd gesneden tagliatella'.

Sagne wordt traditioneel gemaakt in Abruzzo, Molise, in delen van Lazio en in Salento. Het is een primitieve pasta, dat wil zeggen gemaakt van uitsluitend harde tarwemeel (grano duro), water en zout, geen eieren. Het wordt wel gemaakt van restjes tagliatella of ravioli, soms in stukjes, soms in plakjes gesneden. Nogmaals, de vorm doet er niet zo toe.

Desondanks staat sagne op de lijst van traditionele producten (prodotto agroalimentare tradizionale PAT). Het liefst eet men ze gebakken, met kikkererwten erbij, eenvoudig bereid, slechts op smaak gemaakt met knoflook en een goede olijfolie.

Sagne wordt in Abruzzo veelal tarajill (li tarajil) genoemd. Ze wordt ook wel tagliolini genoemd. Vijf centimeter lange, en slechts één centimeter brede stukjes pasta. Een beroemd gerecht uit Abruzzo is tajaril e fasule, pasta met borlottibonen, met tomaat, slechts gekruid met knoflook, ui, selderij, laurier en peterselie.

Een bijzondere vorm van sagne is de gekrulde versie, sagne incannulate. De krul is bedoeld om de pasta veel saus op te laten nemen. De absolute nr 1 sagne is de sagne 'ncannulate uit Salento, een krul met een lengte van twintig centimeter of langer. Die is er niet alleen in de basis sagne-receptuur is, maar ook als sagne ricce, met verschillende meelsoorten, waaronder gerstemeel en grano duro di arso. Maar nooit met ei !

slotregel

Bronvermelding update april 2021

Sagne a pèzze or ‘tacconelle’ pasta | Abruzzo Tajarill e fasule | Prodotti tipici Abruzzesi