top
Carottes Vichy à l'ancienne
In boter bereide peentjes
Carottes Vichy à l'ancienne
Carotte Vichy recepten
Carottes vichy

Carottes Vichy à l'ancienne

Recept

De bereidingswijze van deze Carottes Vichy lijkt in niets op die van de authentieke, waarin worteltjes in bronwater gekookt worden. Het 'à l'ancienne', op ouderwetse manier, is daarom misplaatst, maar dat neemt niet weg dat dit een erg appetijtelijke versie van het gerecht is.

Voor het recept zouden zoals vanouds carottes grelots gebruikt moeten worden, bolronde peentjes die eind negentiende eeuw, toen dit recept ontstond, opgeld deden. Je zult er vergeefs naar zoeken, tenzij je ze verbouwd in moes- of pluktuin.

We pikten dit recept van deze op overheerlijke manier bereide geglaceerde worteltjes op van de site van de Slowfood Grand Duché, die deze versie promoot als najaarsgerecht.

Ingrediënten

2
cl
cognac
600
gram
120
gram
boter
20
gram
suiker
 
 
 
 
zout en/of peper
 

HET RECEPT

De voorbereiding

Verhit de oven voor op 200°. en schil de worteltjes. Snijd er dunne plakjes van, van circa 5 mm dikte.

De bereiding

Doe de cognac in een klein pannetje en verwarm de cognac zodat de alcohol ontsnapt, of flambeer de cognac.

Laat de boter in een ovenvaste koekenpan - geen kunststof handvat - smelten. Leg er de schijfjes wortel in en overgiet deze met de cognac. Plaats de koekenpan in de oven, de pan afgedekt met vetvrij papier. Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd deze fijn.

Reken voor de garing minstens 25 minuten, test voor je de worteltjes uit de oven neemt hoe de garing verloopt, je wilt de worteltjes niet tot pap koken.

De afwerking

Overgiet de worteltjes met het boterige kookvocht en bestrooi de worteltjes daarna met de peterselie. Direct opdienen.

slotregel

Bronvermelding update febtekst | bronuari 2023

CAROTTES VICHY À L’ANCIENNE Slowfood Grand-Duché