top
Kacang koro
Krokante bonen
Kacang koro
Indonesische snacks
Ka=cang koro

Kacang koro

Kacang koro is de naam van een bonensoort en van een snack die wordt gemaakt van bonen, zoals de jack- en de zwaardboon, beide canavalia-bonen.

In het Indonesisch worden bonen in zijn algemeen kacang genoemd, maar wordt de term zonder toevoeging hoofdzakelijk gebruikt voor pinda's. De toevoeging koro wordt gebruikt om de zetmeelrijke zaden van de olierijke pinda's te onderscheiden. Het woord wordt ook gebruikt voor de als snack bereide pinda's of bonen, vergelijkbaar met ons gebruik van het woord pinda.

Onder kacang koro worden bonen in het algemeen verstaan, maar ook specifiek de macheteboon en de snacks die daarvan gemaakt worden. Voor de snack worden overigens ook soortgelijke andere bonensoorten gemaakt. Voor wie de Indonesische taal niet machtig is, hierbij de Indonesische benaming van deze bonen:

Vaak is het gebruik van een bepaald bonensoort regionaal gebruik. Zo worden in Bantul (Yogyakarta) vooral fluweelbonen gebruikt.

De boontjes (zaden) worden voorbehandeld door ze enkele uren te weken in heet (gekookt) water met zout en bakpoeder. Dat kunnen gepelde zaden zijn, of zaden met het vlies (kacang koro kuli) eraan, vergelijkbaar met wat wij als vliespinda's kennen. Veel mensen zijn niet dol op het vlies, en pellen deze eraf.

De zaden worden na droging in olie gebakken waarin enkele plakjes knoflook zijn gedaan, en worden na het frituren bestrooid met zout. Kacang koro is er daarnaast in manis (zoet), asin (zuur), pedas (pittig). De zakjes worden vaak cadeau gedaan, zijn een populair souvenir (oleh-oleh).

Bronvermelding update december 2021

Voor dit artikel zijn ook diverse blogs geraadpleegd. Waarschuwing: een groot aantal internet-sites waarop infiormatie over kacang koro staat is bevat phishing-malware. Met uitzondering van internetwinkels is dat bij een groot aantal blog-achtige sites uit Indonesië; het geval. Met respect voor de informatie op deze blogs, onthouden we ons hier van een directe link. Overige bronnen:

Kacang Koro Bali | Omiyago Kacang Koro internacional | Tahir's blog