top
Pào zi jiāng
Ingelegde jonge gember
Pào zi jiāng
Recepten met verse gember
INGELEGDE JONGE GEMBER

Pào zi jiāng 泡菜

Ingelegde jonge gember

Pào zi jiāng is een pickle van jonge gember, een pào cài, het verzamelwoord voor gezuurde groente. Inmaak is een klassieke Chinese methode om een groente houdbaar te maken, en een uitkomst voor jonge gember, dat kort houdbaar is.

Jonge gember is crèmekleurig met violette accenten, en is gember op zijn sappigst. Je ziet vaak dat die kleuraccenten gedramatiseerd door de gari te kleuren met bietensap, maar dat hoort natuurlijk niet. kant-en-klare gari is meestal gemaakt van oudere gember, en wordt gekleurd om het ontbreken van het natuurlijke palet te verhullen. Als kleurstoffen worden rode biet of E110 & E129 E124 gebruikt.

Het bijzondere aan de jonge gember is zijn verfijnde smaak, waarin geranyl-acetaat de boventoon voert, een rozen-, lavendelgeur. Ingelegde baby-gember vind je niet alleen in China, maar ook in andere Aziatische landen, zoals Thailand en Japan. In China kom je het vooral tegen in Szechuan, waar het al eeuwen wordt bereid.

Het inleggen van groenten is een klassieke methode om groente houdbaar te malen. Jonge gember is maar enkele dagen houdbaar, dit is de beste manier is om het het hele jaar te kunnen nuttigen, met behoud van het bijzondere smaakpalet. Bij de fermentatie wordt traditioneel een 4% pekel gebruikt en een melkzuurbacterie. Maar deze vorm van fermenteren wordt beschouwd als een aanval op het verfijnde smaakpalet van de jonge gember, en meer geschikt voor gewone - lees volgroeide - gemberwortel.

De smaak van de jonge gember ontwikkelt zich door de fermentatie in gunstige zin. De smaak wordt in de eerste plaats fruitiger, door het toegenomen gehalte aan cis-citral, geranylacetaat en β-bisaboleen. De kamferachtige rtonen zijn afkomstig van eucalyptol.

Verwar Pào zi jiāng niet met Pào jiāng, de bittere, zwart geroosterde gemberwortel, die medicinaal gebruikt wordt.

Pào zi jiāng - zi jiâng is het Chinese woord voor jonge gember - wordt in de regel grover gesneden dan de Japanse beni en gari, ook wel sushi-gember genoemd. Soms wordt de jonge gember lente-gember genoemd, maar die term is niet juist omdat jonge gember niet perse in de lente hoeft te worden geoogst.

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

The Aroma Composition of Baby Ginger Paocai | Songming Luo e.a. ournal of Food Quality Volume 2017, Article ID 7653791, 9 pages https://doi.org/10.1155/2017/7653791 Pao cai | Wikipedia (EN)