top
Sùcài fǔ pí juǎn
Vegetarische lumpia
Sùcài fǔ pí juǎn
 
Sùcài fǔ pí juǎn

Sùcài fǔ pí juǎn 素菜腐皮卷

Groente-loempia

De Chinese lumpia is de moeder aller loempia's. Op de Filippijnen maakt men de daarop geïnspireerde lumpiang shanghai, met èn zonder vlees. Dit recept is een vegetarische interpretatie van deze shanghai-loempia met een wikkel van tofuvellen, ook wel yubarol genoemd.

Sùcài fǔ pí juǎn betekent groente-tofuvel-rol, waarmee deze lumpia zich onderscheidt van veel andere loempia's met een tarwewikkel, en waarin ook vlees is verwerkt. Voor dit recept maak je een vulling van paddestoelen en groenten, op smaak gebracht met sojasaus en sesamolie. Verzegel de randen steeds met opnieuw wat zetmeelpasta. Wanneer de vulling volledig is ingepakt, maak je de rol af door deze nogmaals in één enkel tofuvel in te pakken. Denk ook dan weer aan de verzegeling.

Een soortgelijke loempia maakt men in Japan onder de naam yubamaki.

Ingrediënten

4
 
tofuvellen
150
gram
shi-itake
1
el
verse, fijngesneden gember
 
 
zout
1
medium
wortel
1
stengel
bleekselderij
250
gram
kool (naar keuze)
1
el
lichte sojasaus
0,5
el
rijstewijn
0,5
tl
kristalsuiker
 
tl
witte sarawak peper (Maleisië)
 
 
sesamolie
De saus
0,5
ltr
water of groentenbouillon
2
el
zwarte sojasaus
1
tl
kristalsuiker
1
 
kaneelstok
5
&nsbp;
steranijs

 
 
rijstzetmeel
 
 
koriander
 

HET RECEPT

De voorbereiding

Mochten je tofuvellen aan de droge kant zijn, waardoor je niet kunt plooien zonder ze te scheuren, leg ze dan onder een licht bevochtigde doek of keukenpapier. Zet een niet te vochtig papje (rijst)zetmeelpapje klaar.

Snijd de wortel en bleekselderij in jullienne - dunne reepjes - en de paddestoelen in dunne schijfjes.

Bereid alvast het sausje voor van water, sojasaus, eventueel wat rijstewijn, suiker, kaneel en steranijs, waarin je de gefrituurde lumpia straks kookt.Laat deze een poosje aan de kook, en verwijder dan de specerijen.

De bereiding

Bak de shi-itake met de gember zacht in de olie. Voeg de julienne toe zodra de paddestoelen geurig gefruit zijn, en roer de ingrediënten door elkaar. Na even kort aangebakken te zijn, voeg je er de sojasaus en een scheutje rijstewijn aan toe, wat gemalen witte peper, en een scheutje sesamolie. Voeg dan de in repen gesneden kool toe, deze moeten even mee garen, maar wel knapperig blijven.

Neem het groentenmengsel dan uit de pan.

Je hebt nu je handen vrij om de tofuvellen klaar te maken voor de rol. Leg daarvoor twee tofu-vellen achter elkaar, zodat een lange lap ontstaat, smalle kant naar je toe gericht. Lijm de vellen met wat beslag aan elkaar. Snijd een smalle reep tofuvel om de naad te verzegelen. Lijm deze over de naad.

Maak de yubarol, zoals je ook een lumpia maakt: leg de groente in een hoopje voor je, in de breedterichting van het tofuvel, net voldoende ruimte aan jouw kant, en links en rechts om het vel te kunnen rollen en aan de zijkanten dicht te kunnen vouwen. Sla de slip die je voor je hebt om de vulling heen en begin met het rollen. Na een eerste wenteling, plak en vouw je de zijkanten over de volle lengte naar binnen, waarna je doorgaat met rollen en lijmen totdat de wikkel helemaal is gebruikt. Verzegel ook de eindnaad.

Pak nu een nieuw vel en wikkel dat op dezelfde wijze. De yoburol is nu bijna gereed om gefrituurd te worden. Maar eerst prik je het vel rondom in, zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen, en het vel niet zal barsten.

Verhit intussen in de koekenpan een laagje olie (circa 1,5 cm), waarin je de rol rondom bruint. Let op, dat gaat vrij snel. Neem de yubarol uit de pan en leg hem in de hete saus. Warm de rol door en door op om nog wat verder te garen, en neem de rol dan uit de saus. om die lichtjes te binden.

Snijdt de rol in dikke plakken en serveer deze op rij, op een langwerpige schaal. Overgiet de plakken met de gebonden saus, en garneer met wat korianderblad.

slotregel

Bronvermelding update december 2021

Chinese beancurd rolls | Pili etnic food market (GR) The Best and Easy Tofu Skin Roll (Yuba) 腐皮卷 | WoonHeng , Plant-based deliciousness