top
Zuidàn 鹹蛋
Baiju ei
Zuidàn
 
ZUIDÀN - KAOLIANG EIEREN | TAIWAN

Zui dàn 浸入酒蛋

Baiju ei

Het meest verfijnde en minst bekende ei uit het grote Chinese oeuvre is dit ei dat in een distillaat van sorghum wordt gemacereerd.

Zui betekent 'in drank geweld', in de betekenis van macereren. Het primaire doel van macereren is om een product zacht te maken door de structuur af te breken, zoals gebeurt door aardbeien in champagne of balsamico.

Deze techniek wordt toegepast op eendeneieren, met als resultaat een zoet-zuur ei. Er zijn diverse technieken om zui dàn te maken, variërend van een korte onderdompeling, tot een langdurige marinade, waarbij de eieren zelfs in de marinade gegaard worden.

De meest gebruikelijke marinade is een mengsel 50% sorghum drank (60 vol % alcohol) en 50% sojasaus, met kruiden. Cruciaal is de sorghum drank of sorghum distillaat (drank). De sterkste soort is Bái jiǔ 白酒, een mildere Gāoliang jiǔ 高粱酒.

De meest gebruikelijke methode si die waarbij de eieren rauw gecraquleerd worden, en daarna net als lǔ dàn zachtjes gaar worden geprutteld. De craquelé eieren worden in de marinade gekookt en warm gehouden en direct uit het vocht opgediend. Dit tyope 'baiju-ei' is een specialiteit in Kinmeng (Taiwan), waar ze Gāoliang jiǔ brouwen. Ze worden er jiǔniàng dàn 酒釀蛋 (gekookte eieren) genoemd.

Dan is er een variant waarbij geen sojasaus wordt gebruikt, maar alleen Bái jiǔ 白酒, en zout. Let op: het klinkt vrij hocus-pocus !

Was de eendeneieren en droog ze af met (keuken)papier. en leg de rauwe eieren twee uur in de zon. Naar zeggen verandert de textuur van de dooiers daardoor. Dompel de eieren nu één voor één een minuut of drie in de drank. Dat kan het gemakkelijkst in een passende beker.

Breng de eieren direct over naar een bak met zout of rol ze door het zout en houdt het zout op zijn plaats door de eieren direct strak in folie te wikkelen. Geef de gezouten eieren nu rust. Bij kamertemperatuur (niet meer in de zon) een week, in de koelkast een weekje extra. Kook de eieren daarna.

Bronvermelding update juli 2020

Homemade salted eggs 自制盐蛋 | Baidu (Chinese text) Les ovoproduits en Chine . . . | Ying Ma e.a. Science et technologie de l'œuf, volume 2 : de l'œuf aux ovoproduits Lavoisier Paris (2010) ISBN 978-2-7430-1224-3 Zaodan (pickled egg) | The Beijnger Physical, Chemical Properties and Structural Changes of Zaodan Pickled by Vacuum Decompression Technology | Naxin Sun, Korean J Food Sci Anim Resour. 2018 Apr; 38(2): 291–301. Published online 2018 Apr 30. doi: 10.5851/kosfa.2018.38.2.291