top
Chinese eieren
Bereidingen van het hele ei
Chinese eieren
Chinese eieren
PIDÀN - DUIZENDJARIGE EIEREN

Chinese eieren

Dàn 蛋

De Chinese keuken kent een rijkdom aan bereidingen van het hele ei. Een belangrijke categorie is het 'bewaarei', vaak een eendenei, zoals in het geval van het duizendjarige ei.

De technieken om eieren te conserveren zijn enkele honderden jaren oud. De oudste techniek is die van pidàn 鹹蛋, hier bekend als het duizendjarig ei. Door het bewaar maken van een ei, verandert het ei van textuur en van smaak. Voor veel westerlingen is dat geen apetijtelijk beeld, en zoals in het geval van het duizendjarig ei ook niet qua smaak geappricieerd.

Toch worden Chinese geconserveerde eieren in China zelf als delicatesse beschouwd, en verschijnen deze eieren op het menu van zeer respectabele restaurants, zoals uit bovenstaande foto's blijkt.

Bij het maken van geconserveerde eieren wordt gebruik gemaakt van de unieke eigenschappen van het ei. De schil is hard, maar permeabel, en laat niet alleen lucht (zuurstof) toe, maar ook geur en smaak. Dat is de reden waarom eieren liefst niet in de directe omgeving van een geurig product bewaard moeten worden.

Voor de conservering wordt hiervan gebruik gemaakt door de eieren in een vloeistof of marinade te leggen, koud of warm, en de marinade de tijd te geven in het ei door te dringen, of door het in te pakken (bijvoorbeeld in klei). Het duizendjarig ei is voor dat laatste zelfs honderd volle dagen gegund. De marineer-techniek is een volslagen andere techniek als de klassieke westerse bewaartechniek, waarin het rauwe ei in waterglas wordt gelegd, waardoor het ei niet aan zuurstof wordt blootgesteld. Het waterglas heeft geen effect op de smaak, omdat het zelf geen smaak heeft.

In China maakt men ook gebruik van marinades voor de bereiding van eieren die niet bewaard dienen te worden, maar voor directe consumptie zijn bestemd. Vaker dan bij bewaareieren, wordt het ei voorgekookt en wordt de schil gekraakt, om tijd te besparen. Deze techniek van craqueleren wordt ook bij bewaareieren toegepast, onder andere bij het beroemde thee-ei.

Een vreemde eend in de bijt is de tiè dàn, gemaakt volgens een methode waarbij de eieren ei na een periode van marineren in een soja-marinade gedroogd worden, om weer gemarineerd te worden, tot de eieren vrijwel zwart zijn. Dit zogenaamde 'ijzerei' is een Taiwanese specialiteit.

Bronvermelding update juli 2020

Zaodan (pickled egg) | The Beijnger Physical, Chemical Properties and Structural Changes of Zaodan Pickled by Vacuum Decompression Technology | Naxin Sun, Korean J Food Sci Anim Resour. 2018 Apr; 38(2): 291–301. Published online 2018 Apr 30. doi: 10.5851/kosfa.2018.38.2.291