Biryani staat voor de Mughal keuken, de kookkunst die stamt uit de middeleeuwen, en een smeltkroes is van de Indiase, de Perzische en de Centraal-aziatische gastronomie uit die tijd onder de heerschappij van de mughals. Hetr Mughalrijk heerste over een groot deel van Azië van 1526 tot 1857. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je biryani of soortgelijke gerechten in grote delen van Azië tegen komt, zelfs van de (Europese) Balkan tot aan Bangladesh.
De bereiding wordt wel toegekend aan koningin Mumtaz Mahal (1593-1631) - ja, zij was de inspirator van de Taj Mahal - die het liet maken voor ondervoede soldaten. Dat zou de reden zijn dat biryani zo rijk aan voedingsstoffen is, een volledig maal.
De term biryani is afgeleid van het Perzische birian, een term voor een kooktechniek waarbij de rijst gebakken wordt alvorens gekookt te worden. als bij risotto het geval is. De bouillon waarin biryani wordt gekok, wordt in India yakhni genoemd.