top
Biryani
Rijstbereiding in bouillon
BIRYANI
PILAVS PER REGIO
LENTE-PILAV | SABZI POLOW, IRAN

Biryani

Biryani is net als pilau afgeleid van de Perzische pilav 'polow'. Het is een complex rijstgerecht, dat altijd bereid wordt in een bouillon, maar pas wordt gekookt nadat de rijst gebakken is, net als bij de bereiding van risotto.

Biryani staat voor de Mughal keuken, de kookkunst die stamt uit de middeleeuwen, en een smeltkroes is van de Indiase, de Perzische en de Centraal-aziatische gastronomie uit die tijd onder de heerschappij van de mughals. Hetr Mughalrijk heerste over een groot deel van Azië van 1526 tot 1857. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je biryani of soortgelijke gerechten in grote delen van Azië tegen komt, zelfs van de (Europese) Balkan tot aan Bangladesh.

Oorsprong en verspreiding

Mogelijk is biryani gebaseerd op een oud Tamil-gerecht, dat Oon soru heete, en al zeker tweeduizend jaar oud is. Het was soldatenvoeding, een rijstgerecht met ghee, geelwortel, koriander, peper, laurier, en vlees.

De bereiding wordt wel toegekend aan koningin Mumtaz Mahal (1593-1631) - ja, zij was de inspirator van de Taj Mahal - die het liet maken voor ondervoede soldaten. Dat zou de reden zijn dat biryani zo rijk aan voedingsstoffen is, een volledig maal.

Taalkundige aspecten, etymologie

De term biryani is afgeleid van het Perzische birian, een term voor een kooktechniek waarbij de rijst gebakken wordt alvorens gekookt te worden. als bij risotto het geval is. De bouillon waarin biryani wordt gekok, wordt in India yakhni genoemd.

Bronvermelding update maart 2020

Tracing the History of Biryani | Malar Ghandi, Sept 2019, India currents Pilaf | Wikipedia (EN) The legendary cuisine of Persia, Margaret Shaida, 1992 ISBN 0-9519918-1-7