Voormelk produceert de koe gedurende de eerste 24 uur na het kalven. Het kalf gebruikt daar een derde deel van, tweederde is geschikt en bestemd voor menselijke consumptie. Pas na 36 uur geeft de koe melk zonder sporen van de voormelk.
In India noemt men voormelk of biest cheekh of deekh. Cheek kan van de koe (gai) of de buffel (bhain) afkomstig zijn. In India noemt men deze pudding van voormelk kharvas (Marathi) of poas (Konkani). Voor onderstaand recept van Kharvas Mahasastra mengt men onverdunde biest met melk. In India wordt dit mengsel ook kant-en-klaar verkocht onder de naam cheek. In het klassieke recept wordt met jaggery gemaakt, een donkerbruine palmsuiker.
Meng de biest en de melk, en los daar de suiker bij kamertemperatuur in op.
Doe het mengsel in een platte metalen schaal. Stem de afmetingen van de schaal af op de gewenste dikte van de puddiing, normaliter enkele centimeters dik.
Bestrooi de het kharvasmengsel gelijkmatig met kardemom en verdeel er enkele saffraandraadjes overheen. Zet de kom in de idli-stomer, of iedere andere vorm van stomer, groot genoeg voor de schaal of schalen die je gebruikt, en stoom hem tot hij de goede, bijna kazige consistentie heeft.
Het is een van oorsprong Brahmaans recept. Maharashtra kent verscheidene Brahmaanse gemeenschappen, zoals de Chitpavan-Koknastha's (van de Konkan-kust), de Deshastha's (uit de desh of de binnenlanden), de Karhades (Zuid-Konkan) en de Saraswat Brahmanen (Zuid-Konkan, Goa en Karnataka). De Brahmaanse keuken is hoofdzakelijk gebaseerd op vegetarische principes, maar bij de Koknastha's, Deshastha's en Karhades bestaat ook een zuiveltraditie, met ghee, kharvas, shrikhand en basundi.
Het is gebruikelijk om kharvas tijdens festivals op te dienen, bijvorbeeld in combinatie met idli, zoals bijvoorbeeld tijdens het Maharashtrian Food Festival in september in Puranmal.
Respecteer het copyright !