Het is een zeer oud recept, dat al 400 jaar voor Christus werd gemaakt, en in de Sanskriet literatuur shikrini wordt genoemd. Er zijn diverse schrijfwijzen voor het dessert, waarbij vooral de letter 'h' het vaak laat af weten. Het betekent letterlijk melk en suiker.
Shrikhand is de Indiase versie van onze kwarkachtige 'hangop', die net als shrikhand wordt gemaakt door yoghurt of karnemelk een nachtje uit te laten druipen.
De klassieke ingrediënten in shrikhand zijn naast de yoghurt, kardemom en saffraan. De kruidige basis-shrikhand wordt geserveerd met Indiaas platbrood, veelal het brokkelige poori. Het is een vast bestanddeel van het vegetarische Thali menu, dat vooral bij bruiloften wordt opgediend.
Doe de verse yoghurt in een mouseline doek en laat deze vijf tot 6 uur uitlekken. Gebruik circa 350 ml uitgelekte dahi voor het recept.
Week de saffraandraadjes in een beetje warm water of warme melk, en gebruik in het recept alleen de vloeistof (infusie). Haal de zaadjes uit de karadamoms, rooster ze licht en wrijf ze heel fijn in een vijzel.
Klop de yoghurt met het kardamompoeder, de saffraaninfusie en de basterdsuiker tot een lichte crème. Deze wordt opgediend in glazen.
Zet deze koel weg alvorens ze kort voor het opdienen te garneren met de pistachenoten en een draadje saffraan.
Het is een van oorsprong Brahmaans recept. Maharashtra kent verscheidene Brahmaanse gemeenschappen, zoals de Chitpavan-Koknastha's (van de Konkan-kust), de Deshastha's (uit de desh of de binnenlanden), de Karhades (Zuid-Konkan) en de Saraswat Brahmanen (Zuid-Konkan, Goa en Karnataka). De Brahmaanse keuken is hoofdzakelijk gebaseerd op vegetarische principes, maar bij de Koknastha's, Deshastha's en Karhades bestaat ook een zuiveltraditie, met ghee, kharvas, shrikhand en basundi.
Respecteer het copyright !