top
Bosrettich (ijspegel)
Groente (Brassicaceae)
BOSRETTICH
 
BOSRETTICH - RAPHANUS SATIVUS VAR LONGIPINNATUS

BOSRETTICH

De Europese variant van deze minigroente is een radijssoort, terwijl de Japanse variant een groeifase is van de (meestal) Hatsuka-daikon, die al na 20 dagen geoogst wordt. In ons land wordt de bosrettich aangeboden onder de naam ijspegels, niet alleen de witte versie. Er is ook rode variant.

De Europese variant is de (Raphanus sativus icicile), net als radijs een eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het eetbare deel is stengelbol, terwijl dat van de rettich een een gezwollen wortel is. het verschil is essentieel. De bosrettich is milder van smaak dan een rettich, vergelijkbaar met 'gewone' radijs. De 'originele' ijspegel-radijs kleurt groen, wanneer de radijs boven de grond uit komt, niet paars, zoals ook voor komt.

Het is een vroege groente, die het smakelijkst is waanneer hij in koel weer groeit, liefst in het voorjaar wanneer de nachten nog koel zijn, en er zelfs nog lichte nachtvorst is. Ze groeien het best in losse grond. Ze worden 10-12 cm lang, en worden meestal in bosjes verkocht, zoals andere radijs.

De bosrettich lijkt op andere negentiende eeuwse lange radijssoorten, zoals de rose-witte 'woods frame', die langer en de dikker is dan de ijspegel, en in het midden van de negentiende eeuw onder de naam 'New London particular' is geïntroduceerd. Andere vergelijkbare 'ijspegels' uit die tijd zijn de 'Long scarlet', en de 'Salmon colored', waarvan de naam al verraadt dat het geen witte soorten waren.

BEREIDING

Bosrettich smaakt iets milder dan radijs, en wordt zowel rauw als gekookt (meestal geblancheerd of geroerbakt) gegeten. de blaadjes zijn eetbaar, en heel gezond.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bosrettich moet stevig zijn, d.w.z. niet buigbaar of slap, en geen verkleuring hebben. Het beste bewaar je ze in een plastic zakje met gaatjes, ze is dan een week houdbaar. Wanneer de rettichjes slap of glazig worden, zijn hij niet goed meer.

Oorsprong en verspreiding

Een soortgelijk type radijs is al sinds de 17e eeuw bekend. De naam 'icicle' (ijspegel), is voor het eerst gebruikt in de zaden-catalogus van Maule uit 1903.

Fearin Burr beschrijft de witte lange radijsjes in 1865 al onder benamingen als 'witte napels', 'witte Italiaanse radijs' en 'witte transparante radijs'. In de loop der tijden heeft de ijspegel nog talrijke andere benamingen gehad.

Taalkundige aspecten, etymologie

Met radijs werden in het Middelnederlands ook andere gewassen met eetbare wortelknollen aangeduid, zoals mierikswortel en rammenas. Het aan het Duits ontleend woord rettich (soort rammenas) of ratih (oud Hoogduits) voert terug op het Latijnse radix, het woord voor radijs.

VERTALING BOSRETTICH

engels
icicle radish
frans
radis daikon
italiaans
ravanello daikon
spaans
rábano daikon
chinees
luo bo 萝卜
 
kantonees: lo baak
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Bosrettich is rijk aan calciumzouten, vitamine B6 en C. De blaadjes zijn rijk aan vitamine C, beta-caroteen, calcium en ijzer.

Samenstelling per 100 gram rauw product

14
kcal
(60 kJoule)
1,1
gram
eiwitten
2,6
gram
koolhydraten
1,4
gram
vezels
0,1
gram
vet
29
mg
omega-3
16
mg
omega-6
Vitaminen
0,3
mg
nicotinezuur
(1,9% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3,3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
14,0
µg
foliumzuur (B9)
(7,0% ADH)
29,0
mg
vitamine C
(36,3% ADH)
mineralen
27
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
280
mg
kalium
9
mg
magnesium
0
mg
mangaan
16
mg
natrium
28
mg
fosfor
0,7
µg
selenium
0,1
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Icicle radish | Specialty produce Icicle, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Icicle radish | Mother earth news, guide to living wisely